Hopp til innholdet

LED Downlight til hus – Tips og inspiration til Downlight

led downlight

LED Downlights er populære som belysning og kommer i et stigende antal farver og former. Her gennemgår vi LED downlights og hvordan man skaber god belysning i hjemmet.

LED-teknologi har revolutioneret belysning og brug af downlights i hjem og større bygninger. Med LED er der åbnet nye applikationer og spændende design, inklusive downlight-bygninger med lav bygning og isoleringssikre downlights, der kan monteres direkte i taget uden en kasse.

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K. Denne LED-indbygningsspot er godkendt til direkte installation i isolering og andre brændbare materialer, hvilket sikrer en sikker og pålidelig brug. Med fjedre på siden er den let at montere, og den medfølgende aftagelige driver gør det enkelt at tilslutte selve spotten igen, hvilket er særligt praktisk efter f.eks. malerarbejde.

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K /Greenline.dk

Indbyggede downlights fra Antidark er en populær variant. Disse moderne downlights med LED er både billige i indkøb, enkle og montere og har IP-grad 44, hvilket betyder, at du også kan bruge dem udendørs og på badeværelset. Downlight kommer i både moderne sort og klassisk hvid.

Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk

Patrone fra Thorup Copenhagen er et smukt alternativ til traditionelle firkantede overflademonterede downlights eller forsænkede downlights. Disse loftspots kommer i flere varianter, både vinklede teleskopspots og runde loftspots. Med en dekorativ ribbet overflade i lækre, moderne materialer og farver skaber disse loftslamper et eksklusivt udtryk i hjemmet.

Perfekt til at fokusere lys på vægge, malerier, kunst eller ned på køkkenborde og lignende.

Patrone fra Thorup København /Lampemesteren.dk

Loftspotsene kommer som indbyggede og loftmonterede muligheder i 3 elegante farver – Perfekt til at skabe en levende lysscene i hjemmet.

Patrone loftspots med overflademontering /Lampemesteren.dk
Patrone loftspots med forsænket montering /Lampemesteren.dk
Moderne og eksklusive loftspots /Lampemesteren.dk

Denne 9W spot til indbygning er en populær downlight som forsynes med 230V
Lysstyrke på 800 lumens og et fokuseret lys på 24 grader, der sikrer et kontrolleret lys.
Ekstra høj lyskvalitet med en RA værdi på 90-95. Det sikrer et levende og naturligt lys, der flot og sprudlende viser alle farver.

9W indbygningsspot /MrPerfect.dk

En af de seneste lystrends er introduktionen af varmdim downlights. Warmdim-teknologi giver dig mulighed for at omdanne det hvide og klare lys til et varmt og hyggeligt lys ved blot at skrue ned en almindelig dæmper.

Warmdim skaber et varmt og behageligt lys – læs mere om warmdim downlight

Warmdim LED-downlights klarer sig godt i de fleste værelser, men er især godt egnede i stuen, badeværelset og soveværelset. Ved at montere disse kan du få en dynamisk belysning, hvor du nemt kan skifte mellem hverdagen, hvor du ønsker et godt og klart lys, og aftenkys eller filmaftener, hvor du sætter pris på et svagt og varmt lys.

Ghost Dobbelt sort downlight / Lampemesteren.dk

Astro blanco er også en downlight indbygget i loftet og giver en problemfri overgang mellem loftet og stedet. Blanco leveres også i en enkelt version og giver et elegant og usædvanligt loftslys.

Astro Blanco / Andlight.dk

LED downlights vs lamper

Som elektriker ser jeg konstant lejligheder, der sælges med udelukkende downlight og spotlights som en lyskilde i loftet. Desværre viser det sig ofte, at anvendelse af kun downlights som lyskilde giver en flad og ofte kedelig belysning.

Når man planlægger belysningen, skal man tænke, at lyset skulle være ”lagdelt”. Ved for eksempel kun at have downlights i loftet, vil du opleve belysningen som ubehagelig og opleve, at lyset kaster irriterende skygger ned i dit ansigt.

Easy Kap Downlight fra Flos /Lampemesteren.dk
Easy Kap Downlight fra Flos /Lampemesteren.dk

Et eksempel på hvor man især skal være opmærksom for at undgå kun loftbelysning er foran spejlet i badeværelset. Her bør spejlbelysning bruges ud over downlights, netop for at undgå lidt smigrende skygger, der støbes over ansigtet.

  • Downlights / loftslamper kan bruges som generel belysning i belysningens øverste lag.
  • Pendellamper hænger yderligere ned og giver dekorativ belysning.
  • Brug gulv- og væglamper til at skabe et lavere lag af lys, der skaber skygger og spreder lyset på kropshøjden.
  • Bordlamper kan bruges som dekorative genstande placeret på skænke, sideborde eller kommoder.
LED Downlights findes i mange spændende former – Flos Wan /Lampegiganten.dk

LED-downlights er fremragende at bruge i hjemmet, men brug dem i kombination med flere lyskilder for at skabe et pulserende lysbillede i hjemmet. Samtidig bidrager lamper meget til den interiørstil, du ønsker i dit hjem eller din lejlighed, hvilket er noget, som sjældent opnås ved kun at bruge downlight som belysning.

Placering af LED-downlight i hjemmet

Downlights har mange gode anvendelser i hjemmet, både som generel offentlig belysning og som dekorativ spotlight. Jeg har tidligere skrevet lidt om placeringen af ​​downlights i hjemmet, og hvordan man beregner den korrekte symmetriske placering i forskellige rum.

  • Placer downlights 50 – 60 cm fra væggen.
  • Et fælles rum mellem downlights vil være omkring 1 meter.
  • Brug downlight med udtrækkelig lyskilde til lys uden lys.
  • Asymmetrisk dowlight kan bruges langs kanten til at belyse vægge, billeder og malerier.

IP44 downlight eller isoleringssikker downlight, som du kan installere uden en kasse, er god til montering udendørs. Således er rørene lagt op til 3 stk downlight, der skal monteres i et nyt loft over indgangsdøren.

Røret fra en gammel lampe blev erstattet af et nyt rør, der går op til downlight

Rørene er omhyggeligt fastgjort, så de ikke falder ned og gør livet kedeligt for tømreren, når du senere kan bore huller, kan du trække nok rør til at forbinde pletterne.

I tilfælde af LED-downlight udendørs skal man vælge downlight af god kvalitet og helst pulverlakeret, hvilket bedre holder malingen.

Løs rør til senere boring af huller og tilslutning af downlight

Hvis du vil have flere downlights i hjemmet, kan du bruge isoleringssikre downlights, der kan monteres direkte på loftet uden en kasse, eller udforske det store udvalg af overflademonterede downlights, der kommer i mere og mere spændende design og varianter.


Cavity – Overflade downlight / Lampegiganten.dk
Overflade downlight klarer sig godt i betontag – Læs mere om downlight

Læs mere om downlight i hjemmet og se flere guider, jeg har lavet om montering og tip. Læs mere om Patrone – Smukke loftspots og lamper i moderne stil, Batteridrevne lamper – Smukke lamper med batteri til dekoration og fest og Trælamper til hus – Smukke og naturlige lamper i træ.