Hopp til innholdet

Downlight: Warmdim eller ej?

warmdimdownlight

Warmdim eller «Dim til varm» downlight har været på markedet i et stykke tid, men i mit job vælger mange stadig «almindelig» downlight. Hvad er forskellen, og hvilken downlight skal man have derhjemme?

Varm dæmpning giver et behageligt varmt lys

Sådan fungerer warmdim

Når du dæmper ned en varm nedlys, justerer du både lysstyrken og kelvin-farvetemperaturen. Lyset bliver mere orange og varmt og vil have det samme udseende som en nedtonet halogen eller glødepære.

Fordele ved Warmdim downlight

 • Afslappende
  Et varmt lys, der ligner de traditionelle glødepærer, er mindre intenst og skaber en afslappet atmosfære, ideel til stuer og spiseborde.
 • Romantisk
  belysning er en vigtig del af skabelsen af ​​en god romantisk atmosfære, hvorfor restauranter går efter traditionelle glødepærer.
 • Et dejligt varmt lys , men giver også et klart og hvidt lys, når du ønsker det.
 • Afgiver mindre blåt lys end almindelige downlights, hvilket hjælper dig med at bevare en mere normal natrytme.
 • Arbejder med regelmæssige dæmpere

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K. Denne LED-indbygningsspot er godkendt til direkte installation i isolering og andre brændbare materialer, hvilket sikrer en sikker og pålidelig brug. Med fjedre på siden er den let at montere, og den medfølgende aftagelige driver gør det enkelt at tilslutte selve spotten igen, hvilket er særligt praktisk efter f.eks. malerarbejde.

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K /Greenline.dk

Indbyggede downlights fra Antidark er en populær variant. Disse moderne downlights med LED er både billige i indkøb, enkle og montere og har IP-grad 44, hvilket betyder, at du også kan bruge dem udendørs og på badeværelset. Downlight kommer i både moderne sort og klassisk hvid.

Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
LED Downlight for vanlig og indbygning direkte i isoleringen /Wattoo.dk

Ulemper ved Warmdim Downlight

 • Ikke «nødvendigt» i hvert værelse.
 • Koster lidt mere end almindelig LED Downlight

Varm dæmpning i praksis

Video fra Unilamp, der viser, hvordan warmdim får rummet til at føles og «varmt», når du slukker dæmperen. Hvis du ønsker et klart og godt oplyst rum, skal du blot tænde dæmperen.

Lysfarvetemperatur måles i Kelvin

Warmdim giver mindre blåt lys

Blåt lys har sine fordele – man bliver mere opmærksom på det faktum, at kroppen producerer melatonin. Downlight og høj-kelvin LED-lys producerer mere blåt lys.

Generelt skal du gå efter lys med meget rødt farvespektrum, 2700K – eller lavere farvetemperatur.

Fordelen ved Warmdim-downlight er, at de går lavt i farvetemperatur, når de dæmpes, ned til 2000k. Dette stimulerer følelsen af ​​træthed og er derfor god at bruge i for eksempel stue om aftenen.

Her kan du se min kantede strålende downlight fra Unilamp

Hvor Warmdim er velegnet

Det mest anvendelige område i huset til varme er i stuen, her ser jeg kun fordelene ved ikke kun at være i stand til at dæmpe lyset – men også dæmpe ned til et varmere lys.

Korrekt lys giver en god atmosfære! Ikke kun for filmaftener, men også især for sociale aftener om aftenen, ville det være en fordel at have en mere behagelig baggrundsbelysning.

Andre steder, hvor det er naturligt at overveje varme downlights på grund af deres behagelige og stemningsfulde lys, er i soveværelset, yderligere forklaring på, hvorfor det ikke er nødvendigt.

Hos den elektriske importør kan du se downlights fra Unilamp, som jeg bruger – og er meget tilfredse med. Jeg har valgt en blanding af tilbagetrukket og skråtstillet i samme serie, hvoraf den skrå er bedst egnet til placering langs væggen og bag sofaen.

Se udvalget af Indbygningsspots / LavprisEL.dk