Hopp til innholdet

Spisebordlampe – Inspiration og tip til spisebordbelysning

En lampe over spisebordet er et dekorativt element, der ofte vil blive et naturligt blikfang for gæster og dig selv. Når man skal vælge lamper og belysning over spisebordet, skal man derfor ikke kun tænke på behovet for lys, men finde en lampe, der matcher interiøret, spisebordet og den stil, man ønsker at have i hjemmet.

Der findes et kæmpe udvalg af flotte lamper, der matcher spisebordet, så det kan virke uoverskueligt at finde den lampe, der passer til dig. Det vigtige er at finde nogle, der er store nok til det bord, de skal hænge over – og som ikke afgiver et blændende lys, når du sidder rundt om bordet. Her præsenterer vi nogle tidløse klassikere samt nogle moderne udfordrer.

Uanset om du ønsker en moderne, minimalistisk stil, en klassisk eller måske en rustik og landlig indretningsstil, vil en smuk lampe over spisebordet både skabe et hyggeligt lys, men samtidig være et stort kompliment til resten af ​​indretningen.

Flowerpot fra &Tradition har i en årrække været et meget populært valg, når du ønsker dekorativ belysning. Disse mellemstore pendler passer perfekt over et lille rundt bord, eller hænger sammen i en linje, for eksempel mod køkkenvæggen eller over et spisebord.

Skønheden ligger ofte i det enkle – og urtepottens design med to omvendte kupler giver et dejligt indirekte og behageligt lys ned over spisebordet.

Flowerpot Big fra &Tradition / Nordicnest.dk
Flowerpot VP7 fra &Tradition / Nordicnest.dk

Siden 1974 er Multi Lite fra Gubi blevet et ikon for dansk design og vil være en efterspurgt lampe, der skal placeres over spisebordet. Med sit smukke og unikke design giver Multi Lite stil og elegance over middagsbordet.
Vedhænget består af to halvcirkelformede kugler, som du selv kan justere for at ændre udseendet og det lysbillede, lampen skaber.

Multi lite – Gubi / Lampemesteren.dk
Multi lite – Gubi / Lampemesteren.dk
Multi lite – Gubi / Lampemesteren.dk

Den nye Multi-Lite Matt sort er en helt sort multi-lite lampe med detaljer i gyldent messing og mat sort overflade. Denne smukke nye model passer perfekt ind i den moderne eller skandinaviske interiørstil og passer fint ind i sorte interiørdetaljer eller som et kontrastelement til hvide vægge.

Multilite i mat sort – Gubi / Lampemesteren.dk

Marika er en meget flot loftslampe med 5 ovale glaskupler i opal-hvidt glas, der skaber en elegant kontrast til det sorte metal og ophænget. Lampen har desuden en let buet form, der skaber et stilrent udtryk og blikfang. En aflang, moderne glaslampe med mange skærme, der passer perfekt til et spisebord eller køkkenø.

Marika aflang glaslampe i moderne design /Lampegiganten.dk

Clam/Musling fra Fritz Hansen er en elegant nyhed, der hurtigt er blevet hyldet og nomineret til en række designpriser for sit stilfulde og funktionelle design. Lampen henter sin inspiration fra naturen, hvor lyskilden er perlen og du kan justere lysmængden ved at åbne eller lukke glasskærmene.

Lampen består af to halvkugleformede glasskærme af mundblæst opal-hvidt glas, der spreder lyset på en behagelig og elegant måde. Lampen er derfor perfekt som ophængt lampe i stuen, over en køkkenø eller over et spisebord.

Musling fra Fritz Hansen / Andlight.dk

Stilrent og klassisk design med et jævnt og blødt lys, der ikke blænder. Perfekt til dekorativ og stemningsfuld belysning omkring køkkenbordet og i stuen. Lampen kommer i to størrelser, der kan kombineres med hinanden. Læs gerne mere om Clam fra Fritz Hansen eller se andre flotte glaslamper.

Clam fra Fritz Hansen / Andlight.dk

Plivello er en retroinspireret pendel og lysekrone fra Le Klint, der blev designet i 2022 til Le Klints 80 års jubilæum i 2023. Lampen har hentet inspiration fra de klassiske og glamourøse gulvlysekroner i art-deco stil og er håndfoldet af papir af deres fabrik i Odense, Danmark.

Plivello fra Le Klint – Håndbakke af papir /Lampemesteren.se

Plivello-lamperne kommer i en række størrelser og også i flerfarvede gulvlamper med dekorative, tynde ringe af gyldenfarvet aluminium. Lamperne er imponerende og skaber et smukt sart lys, samtidig med at de holder en lav vægt og kan derfor hænges op uden yderligere hensyn.

Plivello er perfekt, hvis du søger at skabe en luksuriøs stil i dit hjem, sommerhus eller til restauranter og hoteller. Perfekt til rum med højt til loftet.

Plivello fra Le Klint – Inspireret af klassiske lysekroner /Lampemesteren.se
Plivello fra Le Klint – Fås i flere størrelser og farver /Lampemesteren.se

Cintia er en fantastisk træbjælkelampe med rustikke elementer af tykke reb, snoet stofsnor og stærke stålbeslag, der omgiver træbjælken. Passer perfekt som loftsbelysning i en lejlighed, sommerhus eller hjem, hvor du ønsker en landlig, lidt industriel og rustik indretning.

Cintia hængelampe i træ og stål / Lampegiganten.dk

Manila fra spanske Parachilna er en vidunderlig smuk pendel- og loftslampe, der elegant kombinerer rene materialer som glas og tekstil på en spændende ny måde. Den indvendige tekstilskærm dæmper og spreder lyset, mens den ydre kuppel af mundblæst glas giver glans og smukke reflekser.

Manila glaslampe fra Parachilna med inderskærm af tekstil / Andlight.dk

Manila lamperne kommer i flere størrelser og i farverne klart glas, eller røget glas. De er derfor perfekte til at kombinere hængende sammen eller også gøre sig pæne hængende alene over et stuebord. Navnet kommer fra det spanske «Mantón de Manila». Det er et traditionelt silkesjal, der ofte bruges af flamencodansere.

Manila glaslampe fra Parachilna med inderskærm af tekstil / Andlight.dk

Bai er endnu en spændende glaslampe og pendel fra spanske Parachilna, der har hentet inspiration fra traditionelle kinesiske lanterner, men i en lidt mere udførlig udgave. Her finder du en traditionelt designet indre lanterne inde i en mundblæst kugleformet glaskuppel af klart eller røget glas.

Bai glaslamper fra Parachilna / Andlight.dk

Lamperne kommer som enten nedhængte loftspendler eller som aflange lamper, der passer fint ind over et langbord. Bai-serien er lavet af en gammel bronzemetallisk struktur og et omhyggeligt håndblæst glas, og er et rigtigt smykke i belysningen, der skaber et hyggeligt og smukt lys.

Bai glaslamper fra Parachilna / Andlight.dk
Bai glaslamper fra Parachilna / Andlight.dk

Her vil vi gennemgå lamper og belysning, der passer pænt over et spisebord eller til spisestuen, uanset stil og design. Længere nede kan du også få praktiske råd om montering og den rigtige højde på en lampe over spisebordet.

Enrique fra Lindby er en smuk og lang lampe med fire ravfarvede glasskærme, der lyser ned mod bordet, men som også giver en fantastisk glød i hele rummet. Lampen har en moderne kombination af træ og sort metal, der skaber et stilfuldt design og samtidig giver en varme til indretningen.

Enrique fra Lindby – Dekorativ og moderne aflang pendel med farvet glas / Lampegiganten.dk

Fenomen er en elegant glaslampe fra svenske Konsthantverk med rustikke elementer af rå messing, der med tiden vil udvikle en vidunderlig og unik patina. Den gyldne rå messing er kombineret med en mundblæst lampeskærm af klart eller sodet glas og kommer i tre størrelser og former, der kan hænge pænt alene, men over et spisebord eller sofabord vil det være en perfekt kombination, hvis de hænges i forskellige højder.

Fenomen fra Konsthantverk over et spisebord / Andlight.dk

Konsthantverk er en lille lampeproducent fra Tyringe i Sverige, hvor de har håndlavede unikke lamper i over 90 år. Deres lamper har ofte et strejf af rustik og industriel, hvor glas kombineres med råmetal.

Fenomen kommer i klart eller sodet glas / Andlight.dk

Nekala er en stilfuld, langstrakt lampe lavet af udhulet træbjælke / gren med skjulte lyskilder, der lyser jævnt og hyggeligt ned mod bordet. Lampen er lavet af naturlige eukalyptustræer med en fantastisk og naturlig overflade med mange ringe, bump og et smukt træmønster. En lampe, der kombinerer både naturlige elementer med et stilfuldt og moderne design.

Moderne træbjælke lampe med integreret LED / Lampegiganten.dk

Megafon fra Konsthantverk er en spektakulær loftslampe og lysekrone af bedste kvalitet fra Konsthantverk, designet af Jesper Ståhl. Megafon-lysekronen er lavet af ægte rå messing, der håndrulles og samles i hånden på fabrikken i Tyringe, Sverige. Denne stilfulde lysekrone med sin unikke og rustikke charme ser godt ud over et spisebord eller over stuebordet.

Håndvalset af rå messing /Lampemesteren.dk
Grov og rustik messinglampe, der til sidst vil udvikle en smuk patina /Lampemesteren.dk

Lampen skaber en stemningsfuld glød præcis der, hvor du har brug for det, over sofabordet eller køkkenbordet, arbejdsbordet eller soveværelset, kun fantasien sætter grænser.

Apiales fra Nuura er skabt af den prisvindende danske designer Sofie Refer og kombinerer metal og mundblæst glas i en fantastisk kombination af elegance og blødhed. Apiales kommer i en stor serie af størrelser og farveindstillinger og slutter sig til udvalget af smukke og spændende glaslamper fra danske Nuura.

Apiales lysekrone fra Nuura /Lampemesteren.dk
Apiales lysekrone fra Nuura /Lampemesteren.dk

Charmerende konglelampe i træ – Fra Svenske Olsson & Jensen kommer denne smukke loftslampe i naturligt træ. Lampen består af tynde plader af birkefiner, lagdelt oven på hinanden i form af en kongle. Denne lampe er fantastisk, hvis du vil bruge naturlige materialer i interiør og belysning.

Denne trælampe skaber et hyggeligt og charmerende lys, der hovedsageligt fokuseres nedad, men det udsender også små lysstråler gennem de tynde finérplader i lampen.

Konglelampe i træ fra Olsson & Jensen / Nordicnest.dk

Kegellampen i træ fra Olsson og Jensen kommer i farverne brun, lys og sort.

Caboche fra Foscarini er en fantastisk lampe, der er håndlavet i Italien af ​​mundblæst glas med et smukt mønster, der giver både en dekorativ effekt og et utroligt smukt refleksionsspil, når lampen tændes om aftenen. Samtidig har Caboche modtaget en opgradering i 2021 og har nu indbygget ny teknologi i lampen, som tilbyder en række nye innovative måder at styre og ændre lyset via en app.

Caboche fra Foscarini af mundblæst glas med smukt mønster / Andlight.dk
Caboche skaber et smukt lys og en hyggelig atmosfære / Andlight.dk
Caboche fra Foscarini kommer i flere glasfarver / Andlight.dk

Acorn fra Northern har hentet sin inspiration fra de nordiske skove og skaber et indbydende smukt lys, der passer fint ind over en køkkenø, spisebord eller som en pendel i stuen. Acorn kommer i en flot mat sort eller hvid farve med et stilfuldt, skandinavisk design.

Acorn – Nordlig, moderne og stilfuld pendel / Nordicnest.dk

Soleil er fransk for solen, og det er tydeligt at se, hvad der er inspiration til både form og navn med denne smukke lampe fra Danske Le-klint.

Dette er en moderne pendel, der passer perfekt over både stuen, spisebordet eller som belysning til køkkenet. Med sin slanke form og smukke håndfoldede lampeskærm får du en unik lampe, der skaber et smukt varmt og diffust lys.

Soleil – Le Klint /Lampemesteren.dk
Soleil – Le Klint /Lampemesteren.dk

Franske Lampe Gras startede i begyndelsen af ​​1900-tallet som praktisk og ergonomisk belysning til den voksende klasse af kontor- og fabriksarbejdere. Deres ikoniske stil med fokus på praktiske løsninger og industrilignende design har holdt deres lamper populære i over 100 år, og vintagelamper bliver ofte bortauktioneret for høje summer på samlermarkedet.

Lampe Gras er perfekt som belysning over en køkkenø eller et langbord, og passer lige så godt ind i den moderne skandinaviske stil, som en rustik eller industriel indretningsstil.

Les Acrobates fra Lampe Gras /Lampemesteren.dk
Lampe Gras til køkken /Lampemesteren.dk

Ønsker du en anden stil af Lampe Gras lamper, kan du nemt udskifte lampeskærmen med en rund glaskuppel i opal-hvidt glas, der skaber et hyggeligt og varmt lys, der ikke blænder.

Skift udseende på lamperne ved at udskifte skærmen med en glaskuppel /Lampemesteren.dk

Cebu lamperne fra PR Home er håndflettet i Filippinerne på den traditionelle måde og lavet af lampakanay. En type plante, der har en smuk og ru overflade. Cebu er derfor smuk som en dekorativ lampe til alle typer indvendige stilarter, moderne såvel som rustikke. Cebu fås i flere størrelser og kan kombineres sammen eller hænges alene, ude såvel som indeni (under et tag).

Cebu fra PR Home over køkkenø / Nordicnest.dk
Cebu – Fantastisk både ude og inde – Pr Home / Nordicnest.dk
Cebu – Fantastisk både ude og inde – Pr Home / Nordicnest.dk

Pendel til spisebordet

De langstrakte lamper fra Lucande skaber et elegant lys og passer smukt ind over en køkkenø eller et langstrakt spisebord. Lamperne er lavet af forskellige materialer såsom metal og træ og mange smarte funktioner såsom indbygget berøringsdæmper med hukommelse samt meget enkel og fleksibel højdejustering.

Lian – Lucande / Lampegiganten.dk
Lio – Sort aflang pendel med guld dekoration, der giver et varmt lys / Lampegiganten.dk
Karinja – Aflang pendel i eg og mat nikkel / Lampegiganten.dk
Petyr – Lucande / Lampegiganten.dk
Abu – Lucande / Lampegiganten.dk
Lian – Lucande / Lampegiganten.dk
Pia – Slim lampe i bøg / Lampegiganten.dk
Marija i guld – Lucande / Lampegiganten.dk
Marija i sølv – Lucande / Lampegiganten.dk
Tamina – Loftslampe i farvet glas / Lampegiganten.dk

Pliverre er et lækkert nyt koncept fra det traditionelle danske belysningsmærke  Le Klint . Opalglasmaterialet giver designet en sensualitet, der er kombineret med industrielle detaljer og en ramme i sort og messing.

Pliverre Concept lysekrone fra Le Klint / Lampemesteren.dk
Plivirre pendler over spisebordet / Lampemesteren.dk
Hæng to lysekroner sammen for kraftig belysning / Lampemesteren.dk
Bruneret kobberlampe /Designhome.dk

Få den industrielle stil over spisebordet med disse elegante betonlamper og pendler. Designhome har et stort udvalg, og de findes i flere farver og størrelser.

Betongpendler i mange farver /Designhome.dk
Betongpendler i mange farver /Designhome.dk

De smukke Diablo pendellamper fra Belid produceres stadig på deres fabrik i Sverige, som har en lang tradition for ægte håndværk og stolthed over sine produkter.

Diablo lamperne har et flot design med indirekte lys, der ikke blænder, hvilket er perfekt til at placere over spisebordet. Siden 1969 har Belid lavet fantastisk belysning med smukt håndværk og deres populære diablo lamper kommer nu i en række nye moderne farver og kombinationer.

Diablo fra Belid – perfekt til spisebordet /Nordicnest.dk
Diablo fra Belid – perfekt til spisebordet /Nordicnest.dk
Diablo Kommer i en række moderne farver /Nordicnest.dk

Como fra DybergLarsen er en moderne og abstrakt aflang pendel med synlige lyskilder, der peger i forskellige retninger. Glasset er dæmpet for at undgå blænding, men til montering over et spisebord bør en sådan lampe alligevel tilsluttes en lysdæmper for at sikre hyggelig og dæmpet belysning.

Como – En moderne aflang lampe fra DybergLarsen / Lampemesteren.dk

PH5 – Klassikeren fra 1968 er designet af Poul Henningsen for Louis Poulsen og består af en række overlappende former, der omgiver lyskilden og sikrer blændfri belysning. PH5 kommer i flere flotte farver og passer lige så godt over et aflangt bord, som et rundt eller en køkkenø.

PH5 pendel fra Louis Poulsen / Lampemesteren.dk
PH5 pendel fra Louis Poulsen / Lampemesteren.dk
PH5 pendel fra Louis Poulsen / Lampemesteren.dk

De dekorative og stilfulde » Bell » vedhæng til Darø kommer i flere størrelser, der gør dem dejlige at hænge over et bord.

Lamperne har en dejlig sort-mat finish med hvidt inderside og et unikt monteringspunkt, der ikke kun udsender lidt lys, men også giver vinklerne mulighed for at vinkle i begge retninger, hvilket skaber en lidt mere dramatisk og kreativ belysning.

Bell – Vinkelpendler fra Darø / Lampemesteren.dk

Respiro fra fransk DCW er et dejligt aflangt pendelys, der passer perfekt over et spisebord. Som en åben bog spreder et dekorativt, varmt lys sig over bordet fra lampens guldfarvede indre.

Respiro sort med guld inde / Lampemesteren.dk

Selve lampen findes i tre farver og tre forskellige længder, så du kan finde en passende lang lampe, der vil hænge pænt over dit spisebord.

Respiro Gold – Smukt og elegant aflangt pendelys / Lampemesteren.dk

Dek fra Zuiver er en rustik og ru pendel med industrielle detaljer i metal og læder. Vedhængslampen kommer i tre farver og to størrelser og vil være fantastisk at bruge både som et kontrastelement eller til at fremhæve indretningen i hjemmet.

Dek fra Zuiver /Unoliving.dk
Dek fra Zuiver /Unoliving.dk

Here Comes the Sun – Smuk klassiker fra 1970’erne, designet af franske Bertrand Balas og produceret af DCW. Balas fandt inspiration til denne bløde og smukke lampe fra hans barndoms favorit River Garonne.

Lampen er oplyst med et behageligt lys og passer perfekt over et spisebord.

Here comes the sun – DCW (1970) / Lampemesteren.dk
Here comes the sun – DCW (1970) / Lampemesteren.dk

Here comes the sun kommer i to farver, flere størrelser og med hvidt eller kobber inde.

Here comes the sun – DCW (1970) / Lampemesteren.dk

Det smukke Maranga pendelys passer elegant over et spisebord, hvor lampeskærmen skaber et dekorativt lys takket være dets fine geometriske mønstre. Maranga fra Marset kommer i to størrelser, så du kan finde noget, der passer til dit spisebord, hvad enten bordet er stort eller lille.

Maranga over et spisebord / Lampemesteren.dk

Placering af lampe over spisebordet

Hvis du ikke har en lampe over spisebordet før og vil finde placeringen af ​​lampen over midten af ​​spisebordet, kan du komme langt med en laser og tommelfinger.

Placer laseren på midten af ​​spisebordet, og hold lampeholderen i midten af ​​prikken. Læg derefter to små prikker til at skrue fastgørelsesorganerne i (fx med blyant).

Mål derefter afstanden fra den nærmeste væg til laserprikken, og korriger de to små prikker, så de har samme afstand til væggen. Tagmonteringen er således placeret direkte i forhold til spisebordets centrum.

Hvis du ikke har en laser, kan du også bruge en tynd streng med en tynd ende og flytte den rundt om loftet, indtil du får mønten over midten af ​​bordet. Læs mere om, hvordan du lægger på og tilslutter en lampe .

Skjult ledning i loftet til lampe over spisebord

For en kunde var der tidligere en synlig ledning mellem to lamper over spisebordet, hvor vi fik ledningen skjult ved at bore tagboksen på venstre side og lægge et PFXP-kabel (som er godkendt til at ligge uden rør) over og ned den nye lampe.

PH lampe fra Louis Poulsen /Lampemesteren

Lampehøjde over spisebord

Et spørgsmål, jeg ofte får, når jeg monterer en lampe til kunderne, er hvilken højde skal lampen hænge på ? Over spisebordet har du ofte lampen langt nok nede til at vise den, men samtidig høj nok, så den ikke blokerer for samtalen omkring bordet eller blenderen, når du spiser.

En fælles højde på pendelys og lysekroner over et spisebord er  50-70 cm  over bordet. Et tip, jeg bruger til at finde den rigtige højde, er at bede kunden om at sætte sig ned i stolen, forlænge armen og måle 30 centimeter fra toppen af ​​armen til bunden af ​​lampen.

Dette er ikke en facet, hvad der er den rigtige højde afhænger meget af den type lampe, du vælger, og højden på dem i huset. Men denne højde er alligevel et godt udgangspunkt, så du kan justere op eller ned 10 centimeter, indtil du finder den perfekte højde.

Flere lamper i træk

Et alternativ til de enkelte trækstænger over spisebordet er lamper med én tilslutning og flere skærme i træk.

Ambit Rail fra Muuto kommer i fire forskellige farver og har papirledninger og skjult ledning via rør, der går fra lampeskærm til lampeskærm. Denne lampe er velegnet til placering over aflange borde eller en køkkenø.

Forskellig højde og størrelse

Til især runde spiseborde, små sofaborde eller en mindre køkkenø kan du skabe en god belysning ved at hænge lamperne sammen i en «flok» over bordet. Hæng lamperne tæt, men monter dem i forskellige højder over bordet.

Disse smukke lamper fra svensk håndværk har hver en anden størrelse eller form, men kan ikke desto mindre kombineres på en lækker måde. Håndværk er specialiseret i den rustikke, rustikke fornemmelse af belysning og vil smelte godt ind over spisebordet.

Lamper fra Konsthantverk/ Andlight
Drops – Halo Design / Lampeguru.dk

Danske Le Klint beskytter tradition og håndværk ved at folde og folde sine lampeskærme for hånd. Boquet henter sin inspiration fra blomsterverdenen og giver et stemningsfuldt og dæmpet lys over bordet.

Bouquet lysekronen 5 / Lampemesteren

Populære lamper over spisebordet

Clava Dine fra Swedish Umage er skabt til at skabe smuk belysning over spisebordet og kan især passe godt ind over mindre, runde spiseborde. Clava Dine findes i flere moderne farver med smukke pasteltoner og har små perforeringer, der udsender delikate lysstråler.

Clava Dine – Umage /Lampemesteren.dk
Clava Dine – Umage /Lampemesteren.dk

Få en naturlig og hyggelig belysning over spisebordet med smukke nogle smukke trælamper , fx disse smukke lamper lavet af Tom Rossau j bjørkfinér. Lamper lavet af træ er blevet et populært alternativ i de senere år takket være en stor del af moderne produktionsmetoder og innovative nye design.

Smukt, varmt lys / Andlight.dk
TR28 – Tom Rossau / Andlight.dk
Lian – Moderne trelampe /Lampegiganten

Store lamper over bordet

Få god belysning med et kraftfuldt udtryk ved at hænge en større lampe alene over bordet. Aarhus-lampen fra dansk Halo Design er et godt eksempel, den er blevet populær på grund af sin rene skandinaviske udtryk og giver et dekorativt varmt lys både op og ned.

Aarhus lampe – Halo Design / Lampeguru.dk

Andre tip til belysning af spisestuen og bordet

Korrekt belysning i hjemmet er vigtig for en hyggelig og atmosfærisk atmosfære. Tidligere talte vi lidt om montering og valg af højde på lamper over spisebordet, men der er også andre tip, der er nyttige, når du planlægger belysningen.

Mange af disse tip vil være de samme for hvert værelse i huset, så du kan læse disse nyttige belysningstips i stuen.