Hopp til innholdet

Overflade Downlight – Spots & Downlights i loft

Inspiration og tip til, hvordan man bruger overflademonterede spots og spotlights til loftmontering for at skabe god belysning. en overflademonteret downlight er lamper og spotlights, der kan monteres i loftet uden forsænkning, og som passer fint til begge tag af træ, gips eller beton.

Overfladespots gør det muligt at montere downlights i beton- eller trælofter uden rør eller ledninger fra før. Se længere nede på denne side for inspiration til, hvordan synlige rør og ledninger til overflade downlights kan være både moderne og fine.

Overfladedownlight og synlige ledninger i betontak

Overfladespots og downlights har gennemgået en slags renæssance i de senere år. Flere store lys- og lampefabrikanter har lanceret nye og kreative design, der har gjort den indbyggede downlight til et godt valg i moderne hjem.

Spotlight i retro-stil fra Trizo /Andlight.dk
Overflade downlight fra Trizo /Andlight.dk

Overfladespotter har også flere andre store fordele, herunder simpel montering, hvis forsænket downlight ikke er en mulighed, og disse downlights muliggør montering af spotlights i betontag.

Warmdim Surface downlight sort fra Unilamp / Wattoo.dk

Patrone fra Thorup Copenhagen er et smukt alternativ til traditionelle firkantede overflademonterede downlights eller forsænkede downlights. Disse loftspots kommer i flere varianter, både vinklede teleskopspots og runde loftspots. Med en dekorativ ribbet overflade i lækre, moderne materialer og farver skaber disse loftslamper et eksklusivt udtryk i hjemmet.

Perfekt til at fokusere lys på vægge, malerier, kunst eller ned på køkkenborde og lignende.

Patrone fra Thorup København /Lampemesteren.dk

Loftspotsene kommer som indbyggede og loftmonterede muligheder i 3 elegante farver – Perfekt til at skabe en levende lysscene i hjemmet.

Patrone loftspots med overflademontering /Lampemesteren.dk
Patrone loftspots med forsænket montering /Lampemesteren.dk
Moderne og eksklusive loftspots /Lampemesteren.dk

Nem serie fra Antidark

Easy-serien er en række overflademonterede downlights i et moderne og alsidigt design, der kan drejes og vinkles i alle retninger. Disse downlights findes i flere varianter og farver, fra et enkelt sted op til 4 samlet i en firkant.

Easy. Antidark /Lampemesteren.dk
Easy. Antidark /Lampemesteren.dk
Easy. Antidark /Lampemesteren.dk
Easy. Antidark /Lampemesteren.dk

Tip – Light Point

Smukt designplads fra Light Point med vippbar lyskilde, der gør det godt som belysning af vægge, malerier og køkkener. Tip kommer i farverne hvid og sort – og i to forskellige størrelser.

Tip – Light Point /Lampemesteren.dk
Tip – Light point /Lampemesteren.dk

Wan Spot – Flos

Wan-stedet fra Flos er en overflade downlight / spot med et fantastisk moderne design. Wan spot har bløde og smukke former og fås i flere forskellige farvevarianter. Den indvendige ring kan desuden udskiftes og leveres med to farver, sort og grøn.

Flos Wan spot /Lampegiganten.dk
Flos Wan spot /Lampegiganten.dk
Flos Wan spot /Lampegiganten.dk

Vince – Overflade firkantet downlight

Vince er en firkantet overflade-downlight, der findes i mange størrelser, lyse pletter og farver.

Vince – Surface downlight-serie fra Lampegiganten
Vince – Surface downlight-serie fra Lampegiganten

Mabel – Lav bygningsoverflade downlight

LED-lofts spotlight Mabel er en katedralloftlys, der giver godt lys til enhver tid. Denne 1-punkts LED-model skaber en lys kegle, der falder jævnt mod gulvet.

Denne enkle, geometriske skønhed understreger en moderne effekt og vil appellere til alle purister. I løbet af dagen kan lyset dæmpes til et minimum med vejdæmpere, f.eks. at skabe et lyspunkt i lange korridorer.

Når det er skumring, om natten eller i indendørs områder uden et vindue, kan du vælge det højeste niveau, og derefter giver tagpladen Mabel passende lysstyrke.

Mabel / Lampegiganten

Solo – Lyspunkt

Smuk design downlight fra Light Point – Solo er en dekorativ overfladelys, der kommer i både rundt og firkantet design og kommer i pæne farver som sort / guld, hvid og helt sort-

Solo – Light Point / Lampemesteren
Solo – Light Point / Lampemesteren

Rør og ledninger i lofter til overfladebelysning

Det er en simpel sag at installere overflademonteret downlight, hvor rørene går til loftet, men hvordan installeres rør og linier til overflademonteret downlight i f.eks. Et betontak?

Synlige rør og ledninger behøver ikke nødvendigvis at være en ulempe i en lejlighed. Faktisk kan synlige rør eller ledninger hjælpe med at skabe en cool stil og fremme det samlede interiør.

Synlige sorte rør i loftet til downlight

Her kan du se, hvordan du løser problemet med synlige rør og ledninger til overfladebelysning i gips- og betontag.

Industriel stil

De udsatte rør og ledninger i betontaket er med til at fremme den samlede indretning og skabe en cool industriel stil i hjemmet.


Synlige rør i loftet

Metalrør ser godt ud i loftet /Wattoo.dk

Brug f.eks. 16 mm stålrør i loftet. Disse kan efterlades som de er, hvis du kan lide den metalliske farve på loftet, eller du kan male dem sort, hvid eller en hvilken som helst anden farve, der matcher den indretning eller denlys, du ønsker.

Plastrør er billigere, men kan bøjes, hvis de ikke strammes tættere end stålrør /Wattoo.dk

Der er færdige ben i forskellige vinkler, der kan købes til disse rør, men hvis du ønsker en mere «ren» stil, ville det være bedst at bruge rør i fuld længde. Brug derefter for eksempel en rørbøjning til at bøje rørene. Et tip er at opvarme rørene i god tid for at undgå revner på metalrørene.

Til synlige ledninger i loftet

Jeg personligt kan godt lide at bruge Schneider Electric loftslister. Disse sørger for, at ledningen er helt lige uden synlige hæfteklammer hver 10-20 centimeter. Påfør lidt ekstra gennemsigtig silikone i tynde lag hver 5. centimeter for at få et godt greb.

  • PL-listen er velegnet til PLS og downlight-kabel
  • PR-listen er dejlig til bare PR, en lidt stivere ledning.
Kabellist /Wattoo.dk
Hvide ledninger i loftet

Carson – firkantet forsænket downlight / lampegiganten

Læs flere indlæg om belysning, herunder LED Downlight til hus – Tips og inspiration til Downlight, Patrone – Smukke loftspots og lamper i moderne stil og Belysning i stuen | Tip og inspiration.