Hopp til innholdet

Square Downlight – Montering og montering af firkantede spots i badeværelser

Planlægger du nye spotlights og downlights i loftet og leder efter noget lidt anderledes, vil kvadratiske downlights måske være et spændende alternativ. Jeg har istandsat mit eget badeværelse og har i den anledning valgt at bruge en firkantet sort downlight i loftet på badeværelset.

De spots jeg bruger er den nye Square fra SG-Armaturen. Disse har en fast lyskilde, som gør, at spotsene ikke kan vinkles eller drejes – og bruges hvor man ønsker en dekorativ og diskret grundbelysning. Da lyskilderne er placeret et stykke ind i selve downlighten, vil du ikke mærke lyset, hvis du står på afstand. Da jeg også går efter et sort tag, vil pletterne «glide i ét» med resten af ​​taget.

Firkantet downlight – Ghost fra Lightpoint – Kommer i hvid, sort eller rosa guld / Lampemesteren.dk
Astro Blanco Square Spot Hvid /Andlight.dk

Indbyggede downlights fra Antidark er en populær variant. Disse moderne downlights med LED er både billige i indkøb, enkle og montere og har IP-grad 44, hvilket betyder, at du også kan bruge dem udendørs og på badeværelset. Downlight kommer i både moderne sort og klassisk hvid.

Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
SG Square firkantet downlight

Sq Square er en flot og moderne downlight med rette vinkler og en dybt fordybet lyskilde. Spottene kan både monteres i kasse eller lige i isolering, men hvis disse monteres lige i isolering, skal du skifte nogle stifter på driveren. Derved reducerer du watteffekten og dermed også den varme, der udvikles i driveren, så den kan monteres uden boks i tagisoleringen.

Spottene skal monteres på hver side

Firkantede downlights tager lidt længere tid end almindelige runde spots at montere. Det er vigtigt at være opmærksom på, at kanterne på pletterne er på linje med hinanden, så de ikke ser skæve ud. Æskens låg kommer med en simpel skabelon, som du kan klippe ud med en saks og bruge som guide.

Som du kan se, kan du også lave runde downlighthuller til firkantede huller, da disse spots er større i diameter end traditionelle runde downlights.

Når du borer hullet ud i taget, skal du først vælge et udgangspunkt, der får det til at se ens ud. Da badeværelsesvæggen er lidt skæv, vælger jeg at gå 32 cm fra kanten af ​​spillevæggen på hver side. Tidligere, da jeg monterede loftet, har jeg lagt rør i loftet, der ender cirka 50 cm fra langvæggen på hver side.

Ved montering af firkantede spots bør du bruge laser, så du får samme afstand og vinkel på snittene. Når du har markeret langsiden og kortsiden i loftet, kan du holde skabelonen op ved siden af ​​laserlinjen og få et rent og vinkelret snit. Her syntes jeg en fin fræser er bedst at bruge.

Når hullet er skåret ud, kan du trække rørene ud og trække ledninger, hvis du ikke har brugt færdigtrukne rør. Så kan du børste over for at komme af med gipsrester og derefter male loftet.

Sg Square færdig monteret i sort tag
Tilkobling af downlight

Brug dobbeltisolerede downlight-kabler til montering, fx FKX, PLS90 eller lignende.

Downlight kabel
firkantet downlight i taget
Billede af færdig istandsat badeværelse
Firkantet downlight – Ghost fra Lightpoint – Kommer i hvid, sort eller rosa guld / Lampemesteren.dk

Læs gerne mere om tips og råd indenfor el, se blandt andet montering af downlights i eksisterende loft og tips til hvordan du placerer downlights i boliger.

Skab en dekorativ belysning i hjemmet, se blandt andet disse smukke Trælamper til Hjem – Flotte og Naturlige lamper i TræBjælkelampe – Stilfulde strålelamper til hygge og rustik belysning og EOS lampe fra Umage – Elegante fjederlamper til stue og soveværelse.