Hopp til innholdet

Flere downlights i loft: Eftermontering af Spots

Montering af downlights i loftet, som du nogle gange ønsker at gøre, efter at du har boet et stykke tid i lejligheden eller hjemmet. Måske går du glip af eller ønsker, at du havde nogle mere downlight og spotlights til bedre belysning af visse områder.

Heldigvis er det normalt ikke et problem at eftermontere flere downlights i loftet. Isoleringssikker spots, som du kan installere uden en kasse eller overflademonterede spots er gode muligheder for eftermontering.

Rimelig 9W indbygningsspot /MrPerfect.dk

Hus nr. 1 – Eftermontering af spots i isolering

Kunden var flyttet ind i et nyt rækkehus, hvor der ikke var pletter i loftet fra før, hvor jeg eftermonterede downlights i stue, køkken, stuehjørne og entre. Da dette var et moderne hus, er loftet ret tykt med meget isolering over pudset der er tæt på bunden, så jeg skal bruge isoleringssikre spots.

Først går jeg over med en magnet, med magneten kan jeg finde de skruer der holder gipsloftet oppe og som sidder fast i taglægterne. Når jeg finder et par skruer i træk kan jeg se, hvilken vej lægterne ligger (de tre stykker tape på række i loftet). Du kan også bruge en stangsøger mm, men en magnet fungerer lige så godt.

Som regel vil det aldrig være et problem at lægge flere pletter efter hinanden, så længe de ligger inden for samme række mellem taglægterne. Der kan opstå problemer, når man skal krydse taglægter eller de tagbjælker, som lægterne er fastgjort til.

Her kan du se en figur af hvordan et typisk tag ser ud, der skal monteres nye spots mellem taglægterne.

Herunder kan du se et billede, hvor jeg skulle bore et ekstra hul i loftet for at kunne trække røret. Jeg har tegnet cirka hvordan taglægterne og tagbjælkerne gik.

Illustration af forhindringer i loftet ved eftermontering af downlights

NB . Det var første gang ved eftermontering af downlights, at jeg skulle bore ekstra «trækhuller» undervejs. I de fleste tilfælde er monteringen meget mere smertefri og der vil normalt ikke være behov for en maler efterfølgende.

I netop dette tilfælde var de nye spots placeret sådan, at man fra det eksisterende tagpunkt skulle krydse både over taglægterne og under tagbjælkerne på tværs. Det viste sig at være meget svært, så der skulle et nyt trækhul til for at komme til downlight-hullet.

Resultatet i sidste ende
Spots over stuehjørnet, hvor jeg skulle bruge to ekstra trækpunkter undervejs (spots skal stå i hvert hjørne)
Nye spotlights placeret ved køkkenet, alt gik strålende her 🙂
Hvis du borer hul i loftet, kan maleren som regel få det til at se godt ud igen, hvis du kender farvekoden på loftet. Skru hullet op igen ved at lægge et lille stykke træ henover hullet og skær kanten indad på begge sider for en flot overgang til spartelmasse.

Patrone fra Thorup Copenhagen er et smukt alternativ til traditionelle firkantede overflademonterede downlights eller forsænkede downlights. Disse loftspots kommer i flere varianter, både vinklede teleskopspots og runde loftspots. Med en dekorativ ribbet overflade i lækre, moderne materialer og farver skaber disse loftslamper et eksklusivt udtryk i hjemmet.

Perfekt til at fokusere lys på vægge, malerier, kunst eller ned på køkkenborde og lignende.

Patrone fra Thorup København /Lampemesteren.dk
Moderne og eksklusive loftspots /Lampemesteren.dk
Patrone fra Thorup København /Lampemesteren.dk

I en anden lejlighed eftermonterede jeg en række warmdim spots i stuen samt et 3-delt downlight over et spisebord efter kundens ønske. Proceduren for at installere disse spots var meget lig det foregående eksempel.

 1. Først finder du ud af antallet af spots, der vil se pænt ud i sidste ende. Første og sidste spot starter 30-50 cm fra hver væg og mellem disse placerer du et downlight cirka hver meter.
 2. Jeg går så over med en magnet og opdager skruer i loftet, der er blevet spartelt og pudset over. Så finder du ud af, om den næste skrue går langs eller hen over taget og ved dermed, hvilken retning lægterne går. Fortsæt hen over taget og marker hver skrue/dej med tape.
 3. Du kan så lave huller i loftet og trække kabler og installere downlights.
Eftermontering af spots. Tape repræsenterer placeringen af ​​skruer/taglægter, der skulle undgås.
Her var der langt fra nærmeste forsyning (loftspunkt i køkkenet) til første plads. Jeg skulle bruge to linealer, som jeg tapede sammen for at kunne trække ledningerne.

Indbyggede downlights fra Antidark er en populær variant. Disse moderne downlights med LED er både billige i indkøb, enkle og montere og har IP-grad 44, hvilket betyder, at du også kan bruge dem udendørs og på badeværelset. Downlight kommer i både moderne sort og klassisk hvid.

Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk


Lejlighed nr. 2 – Ombygning i niche

I dag er jeg i en lejlighed, hvor beboerne ønskede to ekstra downlights i en forsænket niche, der går langs en stuevæg. Her vil jeg eftermontere to downlight af samme type som i resten af ​​hjemmet.

Downlight kaldes Leo Cavo og leveres af Qlight
LED Downlight for vanlig og indbygning direkte i isoleringen /Wattoo.dk

Eftermontering af loftets downlight

Denne forsænkede niche strækker sig fra den ene ende af den ene stuevæg og forbindes til resten af ​​loftet i spisestuen, som er forsænket gipsloft. I resten af ​​stuen er der malede betontag.

Da taget kun er nedfældet, og der ikke er nogen isolering, hvor rampelysene skal sidde, kan du montere den normale downlight. Hvis der havde været isolering i loftet, skal du have installeret isoleringssikker downlight, som du kan installere uden en kasse.

En dejlig og fælles afstand fra væggen til det første sted er normalt 50-60 centimeter. Jeg måler 60 centimeter stuevæg og 60 centimeter fra hjørnet af væggen, så markerer jeg med to båndstykker i loftet for at få en bedre illustration af, hvad der vil se ud.

Normalt er sådanne nicher ganske fri for forhindringer og pramme i midten, men for at kontrollere to gange går jeg først med en magnet.

 • Med magneten ved jeg, hvor skruerne er. Hvis en række skruer krydser, hvor jeg skal montere downlight, indikerer det pramme i bagkanten.
 • Efter at have kontrolleret med magneten, laver jeg et lille hul med skruetrækkeren og bøjer en kobbertråd, som jeg indsætter i hullet.
 • Jeg drejer kobbertråden rundt, og hvis den ikke støder på nogen forhindringer, vil der være god plads til at montere en downlight.
 • Hvis der kommer noget i vejen på toppen, vil dette lille hul være let at se.


Derefter borer jeg to nye huller til downlight og bruger derefter den geniale Spotless pro fra Toolsinvent for at undgå støv og svin i lejligheden.

Nye ledninger, jeg fisker over, her bruger jeg en PR-wire til at komme over nogle stål lækager, der er i loftet.

 • Jeg deltager i eksisterende downlight-kurser i stuen / spisestuen og har brug for en ledning fra mine nye huller.
 • PR-ledningen er stiv, men alligevel fleksibel og meget god at bruge til at komme fra det ene hul til det andet.
 • Når jeg får PR-tråden til mit første nye hul, mister jeg på en PLS 90-ledning og trækker den nye ledning tilbage.
 • Se el-materiel: Wattoo.dk

På den lige linje mellem disse to huller skubbede jeg loggen og mistede en ny ledning på denne.

Derefter forbinder jeg de nye downlights til loftet. Kablet skal demonteres, så der er isolering omkring, hvor spændingsaflastningen klemmer.

Og gjort. To nye downlights er blevet monteret i loftet.

Se flere guider om downlight i dit hjem , eller overveje at installere downlight , hvis du ikke har muligheden for at folde spotlights i loftet.