Hopp til innholdet

Vækstlys til planter og grøntsager – Sådan virker vækstlampe

Et vækstlys eller vokselys øger væksthastigheden af ​​planter og grøntsager, der dyrkes indendørs, dette er særligt anvendeligt om vinteren i Norge – eller til dyrkning af spirer, som du kan plante ud om foråret. Vækstlys er beregnet til indendørs brug og er særligt gode til brug til spiring og i starten af ​​vækstfasen af ​​planter og grøntsager, men flere modeller kan også tåle at blive ophængt i miljøer med højere fugtighed, fx i et drivhus . En vækstlampe er fantastisk at bruge, hvis du ønsker hurtig og stabil vækst af planter og grøntsager og kan hænges op i drivhuset om foråret.

Grow lights har flere anvendelsesmuligheder og bruges ofte af professionelle producenter for at sikre en god og jævn vækst, blandt andet bliver disse led armaturer som er optimeret til lys i rød og blå farvelængde ofte brugt af salatproducenter her i Norden.

vækstlampe lysarmatur til salater, krydderurter og grøntsager /MrPerfect.dk
Kraftig 300 Watt vækstlampe til indendørs og drivhuse /MrPerfect.dk
Stikkontakt, afbryder og el-materiell /Greenline.dk

Hvordan virker vækstlys?

Et vækstlys fungerer ved at optimere især to lysfarver – blå og rød. Det er de farver, som planter bruger til at vokse og udvikle sig.

Lysspektret af en optimeret vækstlampe til planter

Det blå lysspektrum har vist sig at påvirke den samlede vækst af blade og tykkelsen af ​​stilken og stammen, hvor blåt lys er den vigtigste faktor for at hjælpe en plante med at vokse. Uden blåt lys ville planterne aldrig spire.

Rødt lys har størst indflydelse senere i plantens levetid, nemlig rødt lys påvirker udviklingen af ​​frugt og blomster. Og du har brug for begge dele i et godt vækstlys.

 vækstlys, nu med fuldt spektrum lys, kombineret med ekstra røde LED /MrPerfect.dk

Helios er en ny type vækstlys , der er fuldstændig lydløs og dæmpbar . Grow lampen har desuden et fuldspektret farveniveau, så lampen lyser hvidt samtidig med, at den er optimeret til rød, blå, UV og IR. Da vækstlampen er lydløs og lyser hvid, kan den også diskret bruges i hjem og drivhuse og den efterligner en normal lampe i sit udseende.

Helios fra LEDlife – Stille og lysende hvid /MrPerfect.dk

Quantum Board er en kraftig vækstlampe og vækstlys til planter med passiv køling og 240 watt effekt. Denne vokselampe giver det fulde spektrum, som planterne har brug for, samtidig med at den hovedsageligt giver et hvidt lys, som derfor er lidt mere diskret end traditionelle vækstlamper.

Quantum Board – Stille og kraftfuldt vækstlys til planter /MrPerfect.dk

Den passive køling gør, at lampen ikke har indbygget blæser, hvilket igen betyder, at lampen er helt lydløs og egner sig godt som vækstlys i kældre og huse. Med sin IP54-klassificering kan den uden problemer også bruges udendørs eller i et fugtigt drivhus.

Quantum Board – Stille og kraftfuldt vækstlys til planter /MrPerfect.dk

Helios fra LEDlife kan samles og dække større arealer og kan modstå driftstemperaturer fra -20 til +45 grader, hvilket gør den velegnet til helårsbrug.

Helios fra LEDlife – Stille og lysende hvid /MrPerfect.dk

Garden grow lampen kombinerer et flot design med en grow light funktion og passer dermed perfekt ind i køkkenet, hvor den kan stilles ud året rundt og give ekstra gode vækstbetingelser for planter og krydderurter.

Garden – vækstlampe i flot design til køkken / Lampegiganten.dk

LED-strips vækstlys gør det nemmere end nogensinde før at montere vækstlys på indersiden af ​​smalle eller lave hylder, på indersiden af ​​drivhuse. Denne vækstlys LED-strimmel kan klippes til og giver en god kombination af rødt og blåt lys, der fremmer plantevæksten. IP65 led strips, der tåler vand og fugt godt.

Grow lights kommer nu også i praktiske og lavtbyggede LED Strips /MrPerfect.dk
Spektrum af en plantelys
Grow light, der passer i en E27 fatning /MrPerfect.dk

I grafen ovenfor kan du se lysspektret for et typisk plantevækstlys. Her er lyset optimeret omkring de to vigtigste spektre (rød og blå), gul og grøn er til gengæld mindre anvendelige for planterne.

Ved at bruge en vækstlampe får du nemmere urter, salater og planter i vækst på køkkenbordet. I dag findes der en del modeller, nogle er små, så de kan placeres under overskabene og lyse ned på køkkenbordet.

Kan du bruge almindeligt LED-lys som vækstlys?

Ja, det kan du, du kan faktisk bruge ethvert lys som en slags vokselys, men om det er optimalt er et andet spørgsmål.

Led belysning til huse og hjem er ikke optimeret til planter, men til mennesker. Derfor vil der blive fundet et bredere spektrum. Varm hvid, som folk finder mest behagelig, er for eksempel svag på blåt lys, men stærkere på grøn og rød.

Spektret af almindeligt LED-lys

«Ren hvid» / «Klar hvid», 3000k eller højere vil derimod have mere blåt lys, hvilket kunne give søvnproblemer, hvis du havde det i hele hjemmet.

Kan lysstofrør bruges som plantelys?

I valget mellem almindelig LED-belysning og lysstofrør ville lysstofrør være det bedste valg. Når du skal bruge lysstofrør som vækstlys, skal du dog vælge almindelige lysstofrør, moderne led lysstofrør kan også fungere, men så bør du vælge et rør med høj farvetemperatur.

Det har jeg selv bemærket derhjemme, og set hvordan planterne strækker sig op mod lyset fra lysstofrørene.
Almindelige lysstofrør vil derfor være et godt og billigt valg, hvis du vil dyrke planter indendørs, fordi disse har en høj lysintensitet og er billige i indkøb

For bedre effekt og et mere blåt lys, som planterne trives med, kan du skifte lysrørene fra 2700K (Warm White) til en blåere 3000K eller højere.

Der findes også separate vækstlys – lysstofrør der er optimeret til dyrkning, disse kan du montere i et almindeligt armatur, du udskifter bare lysstofrøret!

V-Tac 18W T8 LED vækstrør på 120 cm /MrPerfect.dk
LEDlife Easy-Grow vækstarmatur /MrPerfect.dk

Lysstyrke

Som med alle plantelys og vækstlys er det vigtigt at holde lyskilden relativt tæt på planterne uden at forårsage brandfare eller svidningsmærker.
Lysstyrken falder hurtigt, jo længere væk du kommer, og lysstyrken vil være lige så vigtig som farvespektret.


Eksempler på gode dyrkelys

Denne store 100 x 100 cm vækstlampe udsender hele 460W LED, og ​​er beregnet til mere professionel brug, såsom planteskoler, planteskoler eller forhandlere af blomster og planter.
Vækstlampen har en 120 graders spredning som sikrer god lysfordeling over planter og vækster.

460W LED vækstlampe – 100×100 cm /MrPerfect.dk

Et godt vokselys til hjemmebrug ville være en af ​​de UFO lamper der sælges, disse kommer i flere forskellige effektniveauer og kan fastgøres eller hænges fra loftet med de medfølgende stropper.

Vækstlampen består af 50 stk. LED og kan dække op til 3–4 m2.
Dækker ca 2,5 m2 1 meter over planterne.
Vokselyset har en indbygget blæser, der sikrer en lang levetid.

Grow lampe 200W /MrPerfect.dk

Læs gerne mere om LED Downlight til hus – Tips og inspiration til Downlight, Loftslamper til Kjøkkenøy – Elegant belysning i køkkenet og Smukke, store og lange spiseborde – Til fester og hver dag.