Hopp til innholdet

Loftslamper til Kjøkkenøy – Elegant belysning i køkkenet

En køkkenø fungerer på mange måder som omdrejningspunkt i hjemmet, her mødes man, laver mad sammen, laver lektier og meget mere. Køkkenøen skal derfor have godt lys ned mod bordpladen, mens belysningen helst skal se flot og elegant ud.

Som generelt råd til belysning i boligen bør man tænke på, at lyset skal komme i gulve. Et hjem med kun lys fra downlights i loftet vil føles trættende og skabe skygger ned ad ansigtet. Til boligen vil en kombination af både downlights, nedhængte lamper, gulvlamper og bordlamper skabe en livlig og behagelig belysning.

Til køkkenøen anbefales det at bruge nedhængte pendellamper der matcher køkkenets og boligens stil, disse lamper vil give et dejligt lys ned mod bordpladen. Men lidt afhængig af modellen vil pendellamper over køkkenøen også skabe et diskret og behageligt spredt lys i hele rummet.

Kobberlamper til køkkenet – Tom Rossau / Lampemesteren.dk
Lamper fra Tom Rossau kommer også i træ og papir / Lampemesteren.dk

I hvilken højde skal lampen hænges?

Den højde, loftspendlerne skal hænge i, er som regel individuel i forhold til lampens design og boligens loftshøjde, men der er nogle retningslinjer.

  • Ved spisebordet kan du sætte dig på stolen og strække hånden ud. Den nederste del af lampen bør ikke hænge lavere end 30 cm fra toppen af ​​din hånd. Tag en målestok med og mål afstanden fra din hånd til bordets overflade – og tilføj 30 cm.
  • Ved en køkkenø kan lamperne hænges højere, Generelt set bør en lysekrone ikke hænge lavere end 75-90 cm over en køkkenø i en loftshøjde på 2,5 meter. Med en højere loftshøjde kan du øge højden over bordet med 8 centimeter pr. 30 cm øget loftshøjde. Med for eksempel en loftshøjde på 4 meter vil den ideelle højde på lysekronen være 115-130 cm over bordet (+40 cm).

Siden 1974 har  Multi lite  fra Gubi været et symbol på smukt dansk design, der både er funktionelt og dekorativt.
Lamperne kommer i en række smukke farver, og du kan dreje de to halvcirkelformede kugler, der omgiver lyskilden, for at ændre stilen – og lyset.

Multi-Lite fra Gubi / Lampemesteren.dk
Multi-Lite fra Gubi / Lampemesteren.dk

De smukke kobberlamper fra Tom Dixon er perfekte til at hænge i køkkenet som dekorativ belysning, den spejllignende overflade af funklende kobber fungerer rigtig godt som en varm og smuk belysning. Perfekt som kontrast til hvide køkkener.

Kobberlamper til køkken fra Tom Dixon / Lampemesteren.dk
Kobberlamper til køkkener fra Tom Dixon / Lampemesteren.dk

TR-Rail fra danske Menu er en aflang og stilfuld pendel med 4 kupler af hvidt opalglas, der dæmper og spreder lyset på en behagelig og blændfri måde. Fantastisk over en rektangulær køkkenø eller et køkkenbord.

TR-Rail fra Menu / Nordicnest.dk

For en barsk og industriel stil til køkkenet har italienske Foscarini designet en serie af lamper lavet af ru og ru beton, der skaber et cool og moderne indtryk. Aplomb er en stor rund pendel med en meget tynd lampeskærm lavet af armeret beton, perfekt i kombination med en marmor- eller betonbordplade.

Aplomb Large fra Foscarini / Lampemesteren.dk
Aplomb kommer også i en smallere udgave / Lampemesteren.dk

Louisanne fra Lindby har en landlig og rustik stil med en snoet stoflampeledning og en ru og ru overflade. Disse flotte lamper giver et dejligt lys både ud i rummet og ned mod bordpladen, har du en stor køkkenø kan disse hænges parvis.

Louisanne – Landlige og rustikke pendellamper / Lampegiganten.dk

Pantop fra Verpan er designet i 1977 og har et tidløst og stilrent design med enkle former, der passer perfekt ind over køkkenøen. Lamperne er for nylig blevet relanceret i en række nye moderne farver, blandt andet mat og metal.

Pantop fra Verpan – Perfekt til en køkkenø /Nordicnest.dk

Disse Pantop lamper har en diameter på 23cm, hvilket betyder, at du sagtens kan hænge 2-3 i træk, hvis du har en stor køkkenø.

Pantop fra Verpan – Kommer i både stærke farver, mat og metal /Nordicnest.dk

Finsk Secto-Design er kendt for sine elegante trælamper i et moderne og stilrent design. Ved at bruge moderne produktionsteknikker har secto-design formået at skabe trælamper med unikke former, som tidligere var umulige at skabe. Secto-Design har i dag et stort udvalg af lamper i flere farver, både de klassiske vaseformede «octo» og aflange lamper, der passer perfekt over et køkken.

For et stilfuldt skandinavisk look /Andlight.dk
Dekorative og moderne trælamper /Andlight.dk

Carronade fra danske Le Klint har hentet inspiration fra klassiske kanoner og har et legende, udfordrende og markant design. Carronade lamperne har en solid valnød base og kommer også i en version med drejeligt lampehoved, der kan bruges som ophængt spotlight i hjørnet af en køkkenbænk eller krog.

Carronade fra Le Klint / Lampegiganten.dk

Klassisk industrilampe fra Westinghouse – Disse klassiske industrilamper med hamret lampeskærm er perfekte til det landlige eller rustikke køkken, men også som kontrast til mere stilrene og moderne køkkener.

Lampens ledning er inde i en metalstang, der går op til loftet, og lampen kommer med 3 metalstænger, der giver dig mulighed for at justere højden.

Industriel loftslampe til køkken fra westinghouse / Lampegiganten.dk

Compendium fra Luceplan er en aflang og tynd loftslampe med et slankt og moderne udseende, perfekt til et køkken med minimalistiske eller stramme linjer. Med en længde på 1,5 meter er denne nedhængte lampe fantastisk til en større køkkenø og kommer i farverne sort, aluminium eller messing. Compendium kommer også i en rund udgave, fantastisk til dem, der har en kortere køkkenø – eller bare kan lide stilen.

Compendium fra Luceplan – Stram og moderne aflang pendel / Lampemesteren.dk
Compendium fra Luceplan – Fås i 3 farver og også en rund udgave / Lampemesteren.dk

Clava Dine  er en serie af ophængte lamper, der passer perfekt over et spisebord eller over en køkkenø, som fås i en række fine materialer og farver. En nyhed er nu, at disse lamper nu også er lavet af træ og kommer i forskellige farvenuancer.

Clava Dine i kobber og metal fra Umage /Lampemesteren.dk
Clava Dine i mørk eg og naturligt træ fra Umage /Lampemesteren.dk

LED strips langs gulvet er en stilfuld idé til at lyse køkken og køkkenø op, især om aftenen vil dette være en fin baggrundsbelysning, når lyset er dæmpet. Hvis du allerede har installeret el i køkkenøen fra før, er det eneste du skal bruge en rulle LED-strips og en trådløs lysdæmper med mobilstyring fra Plejd. Læs gerne mere om lysstyring via plejd .

Led strips langs gulvet ved køkkenøen giver flot baggrundsbelysning

Svenske Konsthantverk er en lille håndværksvirksomhed, der i 100 år har skabt unik kvalitetsbelysning med smukke kvaliteter, deres lamper har ofte et strejf af rusticitet og industri – hvor glas er kombineret med råmetal. Alle deres lamper er bygget og produceret i hånden i Sverige og indeholder ofte en række rustikke detaljer og mundblæst glas.

Stav – Fremstillet af rå messing, der vil udvikle en smuk patina med tiden / Andlight.dk

Lamperne fra Konsthantverk passer smukt ind i køkkenet og du kan nemt kombinere flere af lamperne sammen og hænge dem over køkkenøen i forskellige højder.

Fenomen fra Konsthantverk / Andlight.dk
Fenomen leveres i klart eller tonet glas / Andlight.dk

Caboche fra Foscarini er en eksklusiv og funklende lampe – Perfekt til dig, der ønsker en unik og delikat lampe, der bliver et dejligt omdrejningspunkt i hjemmets belysning. Lampen har en sart opal-hvid inderskærm, der spreder lyset, så den ikke blænder, mens knopperne skaber et funklende lysbillede.

Caboche fra Foscarini / Lampemesteren.dk

Et anderledes og stilrent alternativ til nedhængte lamper i køkkenet er de industrielle loftslamper fra franske Lampe Gras. Lampe Gras blev oprindeligt udviklet og designet for 100 år siden som praktisk og justerbar belysning til fabriks- og kontorarbejdere, og er i dag en velkendt producent af industriel og rustik belysning.

Les Akrobates fra Lampe Gras / Lampemesteren.dk
Lampe Gras – Industrielle loftslamper med justerbar stang/ Lampemesteren.dk

Picasso fra Belid er en klassisk køkkenlampe med buede skærme placeret på en sådan måde, at lyset spreder sig ud i rummet uden at blænde eller fremstå skarpt. Picasso lampen er nu kommet i flere nye moderne farver og passer rigtig godt over en køkkenø eller over et spisebord.

Picasso fra Belid / Nordicnest.dk
Picasso fra Belid / Nordicnest.dk

Læs gerne mere om Hvor højt skal lysekronen hænge, ​​Væglamper Køkken – Flotte køkkenlamper til vægmontering og Væglampe til gang og entré – Inspiration for Lampe til hall.