Hopp til innholdet

Placering af spotlights og lampe i badeværelset – Inspiration og tip

En god belysning i badeværelset giver en vidunderlig start på dagen! Der er mange varianter af lamper og downlights til badeværelset, og også visse zoneregler, der skal overvejes. Her er en lille guide og inspirerende tip til god belysning i badeværelset.

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K. Denne LED-indbygningsspot er godkendt til direkte installation i isolering og andre brændbare materialer, hvilket sikrer en sikker og pålidelig brug. Med fjedre på siden er den let at montere, og den medfølgende aftagelige driver gør det enkelt at tilslutte selve spotten igen, hvilket er særligt praktisk efter f.eks. malerarbejde.

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K /Greenline.dk

Indbyggede downlights fra Antidark er en populær variant. Disse moderne downlights med LED er både billige i indkøb, enkle og montere og har IP-grad 44, hvilket betyder, at du også kan bruge dem udendørs og på badeværelset. Downlight kommer i både moderne sort og klassisk hvid.

Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk

Loftlamper i badeværelserne

Der er mange smukke loftslamper til badeværelset, for lofter under 225 centimeter, skal du vælge en lampe, der har en IP-grad på 44 eller bedre.
Hvis lofthøjden er højere end 225 cm, og du ikke har problemer med fugt og damp, behøver du ikke at begrænse dig til kun IP44-lamper, men du kan også vælge almindelige loftslamper.

Se længere nede for en lille gennemgang af IP-gradzoner til badeværelset.

Rummål for downlight-montering

Når du installerer og planlægger downlight på et nyt badeværelse, ser du først på rummets dimensioner. Er badeværelset smalt og aflangt, firkantet eller har badeværelset små kroge og kroge?

I et smalt badeværelse ville det være passende at gå efter en strimmel med downlight midt i rummet, badeværelset er mere firkantet, placering langs væggen vil være bedst.
Husk, at downlight primært er der for at give god generel belysning, bør du altid supplere med andre lamper på væggen eller bordet for at få en god «lagdelt» belysning.

Aflangt badeværelse – stedet på midten
Aflangt badeværelse, dør let fra midten – placeret fra midten af ​​døren.

Hvis døren ikke er i midten af ​​rummet, men lidt på siden, vælger jeg ofte at bruge dette som udgangspunkt for placering af downlight i badeværelserne.

LED Downlight for vanlig og indbygning direkte i isoleringen /Wattoo.dkDette er et spørgsmål om dom.
Jeg synes personligt, at det er pænere, hvis spotlights kommer på linje med midten af ​​døren, hvis der ikke er så meget forskel fra midten ellers.

Warmdim Downlight klarer sig godt i badeværelset. Se mere: Wattoo.dk

Placering af spotlights i badeværelserne

I langstrakte værelser placeres downlights bedst i midten af ​​rummet.
For at finde en god afstand til væggen og mellemrummet mellem pletter, kan vi foretage en hurtig beregning.

Lad os sige, at længden er 375 cm og bredden 185 cm i badeværelset.
– Midten af ​​bredden er let at finde, 185/2 = 92,5 CM
1. Find derefter afstanden fra den korte væg til det første sted på begge sider, dette anbefales normalt at være 50-60 cm.
2. Hvis du vælger 50 cm afstand, trækkes derefter 100 cm fra begge pletter på 375 = 275.
3. Del derefter 275 med 2 = 137 cm

I mit eksempel tror jeg, at 137,5 er lidt for langt mellem pletterne, nærmere 100 cm anbefales.

Du kan gøre den samme beregning igen, men gå i 65 cm mellem pletterne på kanten af ​​væggen, derefter afstanden mellem downlight = 122,5 cm.
Dette er ok, hvis du vælger downlight med lidt højere wattstyrke, f.eks. 10W / 8W. Vælg en downlight med en god spredningsvinkel.

Du kan også supplere med et ekstra lyspunkt i midten og holde 50 cm mod væggen. Derefter bliver afstanden mellem downlight 91 cm.
Derefter kan du også gå ned i wattaget til 6 – 8 W pr. Downlight.

Aflangt badeværelse – ekstra spytte
Firkantet badeværelse

I firkantede badeværelser vælger vi ofte at placere spotlights langs væggene. En god afstand er 60 cm til hver side.
Husk, at lyset reflekteres godt af vægge og fliser og vil give en god generel belysning på trods af at lysene er placeret på denne måde.

Brugte selv Prelude-lampen i min tidligere lejlighed

Ikke kun downlight

Downlights er meget gode produkter til generel belysning, men i badeværelset har du brug for mere end bare god generel belysning.

Tænk på, hvordan lyset fra lyskasterne falder …
disse kommer fra loftet og lyser gulve, vægge og toppen af ​​dit hoved. Ikke præcis hvor du har brug for det bedste lys!

Miira, en dejlig og enkel væglampe fra Nuura / Lampemesteren

Husk, at alt lys kaster skygger .
Spotlights i loftet skaber ganske uflatterende skygger ned i dit ansigt og bogstaveligt talt sætter dig i et mindre lys, det vil også gøre morgenstande, makeup osv. Udfordrende.

Adskillige gange har jeg været nødt til at komme med kreative løsninger i eftertid til strøm – og montere lys over spejle, eller ved siden af ​​spejle og badeværelser, fordi kunden troede, at downlights var nok og ikke ønskede at tilføje strøm til andre lyspunkter.

Spejle over spejle – Eller ved siden af ​​spejle

Lys ved siden af ​​eller over spejle skal planlægges med det samme. Du har brug for et godt lys, der er rettet mod ansigtet uden at blænde, så du undgår skygger i ansigtet, som kan være ret irriterende.

Cabaret fra Astro – Smuk badeværelsesbelysning / Lampegiganten.dk

Du behøver ikke nødvendigvis at købe lamperne med det samme, hvis du ikke planlægger at installere sådanne lamper, skal du alligevel lægge nogle tomme rør i væggen, tage billeder og notere cirka placeringen, så de kan bores ud i eftertid.

Hvad med IP-zoner til badeværelsets væglamper?

I henhold til reglerne har du ikke lov til at montere 230 / 240V belysning i zoner 0 og 1. Derfor skal du kun i «zone 2» være særlig opmærksom på IP grader, her skal du gå til IP44 indkapslingsgrad på belysning.

Udenfor zoner og omkring håndvaske / spejle kan du installere standardvæglamper (IP20 eller bedre).
Men man skal udøve sund fornuft . Hvis badeværelset ikke har tilstrækkelig ventilation til at fjerne fugt og damp, skal du alligevel montere IP44.

Harlekin Duo fra danske Herstal / Lampeguru

Højde på placering af væglamper i badeværelser

Rumets dimensioner og design tages altid med i betragtning, men en god tommelfingerregel til placering af rør og kasser til væglamper i badeværelserne er:

På hver side af spejlet: 150-160 cm over gulvet, min. 80-100 cm afstand fra hinanden, men afhængigt af badeværelsesindretning og spejlstørrelse.
Over spejlet: Standard monteringshøjde er 190 cm over det færdige gulv, i midten over vasken.