Hopp til innholdet

Lys i gelænder – Montering af LED strips under gelændere i trapper

En stilfuld løsning til belysning i trappen er at montere lys langs gelændere og gelændere, der lyser ned mod trinene. Dette giver et moderne og indirekte lys, der både ser flot ud, men også giver et praktisk og holistisk lys. LED-strips kan monteres i både nye og eksisterende gelændere, men mens du på nye gelændere og gelændere ofte får mulighed for at vælge en slidsløsning, hvor LED-lyset placeres, skal du finde andre løsninger på eksisterende trapper.

I denne trappe ønskede kunden, at vi monterede LED-lys langs gelænderet, der oplyste trinene ned til kælderen.

Vi monterede en led profil, der var bevægelig nok til at følge kurven på gelænderet. Sådanne led-profiler har skruehuller i midten af ​​profilen, men for at kunne fastgøre det til træet var vi nødt til at bore nye skruehuller i kanten af ​​profilen.

En LED-profil er vigtig ved montering af LED-strips. Dette vil give en god fastgørelse, der holder over tid, men det vil også sprede varmen fra LED-strimlen, så levetiden øges og ved at montere på en diffuser kan du sprede lyset bedre og mere jævnt.

LED-profil, der kunne følge gelænderets kurver / MrPerfect.dk

Der er et stort udvalg af led strips på markedet, men til denne løsning har vi valgt en COB led strip. Disse har meget tætsiddende LED dioder, der giver et meget flot og jævnt lys, hvor man ikke kan se dioderne. En COB led strip er normalt også tyndere i bredden, noget vi skulle bruge til denne led profil.

COB led-strip
VTac COB LED Strip 10watt pr meter /MrPerfect.dk
LED-profilen ender 10 cm fra hver kant
COB LED Strip /MrPerfect.dk
Undersiden af ​​gelænderet

Driver og kontrol

For at forsyne led-strip borede vi ind i det næste rum. I dette tilfælde lavede vi to huller i væggen. Et skjult hul bag rækværket som er forbindelseskablet til led strip, og et andet hul som giver strøm til føreren. Vi tager strøm til led-driver og led strip fra en eksisterende lyskontakt, der stod langs skurets væg, men man kunne også bruge en anden strømforsyning, fx en stikkontakt, hvis denne stod på skuret.

Huller til strømforsyning – Her bruges et PR kabel imellem.
Tilslutningskabel til led strip
LED Driver til højre med strøm via PR

Lysstyring via trådløs lysdæmper

For at styre LED-strimlen monterede jeg en trådløs PLEJD lysdæmper. Her var der installeret en switch pellet mellem LED driveren og strømforsyningen (som jeg glemte at tage et billede af). Den trådløse lysdæmper kan placeres, hvor du vil, og du kan også have en i bunden og en i toppen, hvis du ønsker det. Søg gerne på «plejd» her på bloggen for at finde linkeksempler med mere.

Test af led strips, gammel væglampe blev fjernet.
Led-profilen kan ses, hvis du sætter dig på hug, men ikke ved normalt brug
LED strips under gelænderet set oppefra
LED strips langs rækværk set nedefra
VTac COB LED Strip 10watt pr meter /MrPerfect.dk
LED profil med COB strip /MrPerfect.dk

Få inspiration til belysning i hjemmet, se blandt andet Fordeler med Indirekte Belysning – Skjult lys i tak og lister, Belysning i stuen | Tip og inspiration og Flotte hylder til køkkenet – Til opbevaring og dekoration