Hopp til innholdet

Hvilken type ledning bruges til LED-downlight?

hvilken ledning til downlight

Har du brug for et varmebestandigt kabel eller hold det med PN, når du tilslutter en downlight?

Målinger fra fabrikanterne har vist, at temperaturen på en LED-driver nogle steder kan nå op til 70, endog 80 grader. Selv ved normale temperaturer ned til 50 grader vil en PN udvikle skørhed over tid.

  • PN kan modstå op til 70 grader omgivelsestemperatur
  • PLS / TP90 / FX90 / FKS90 / RXKX: Tåler alle 90 grader.

Inden LED Downlight kom på markedet, og du stadig installerede halogenlys, var det meget vigtigt at bruge en ledning, der kunne modstå de høje temperaturer, der var i kasserne over loftet. Resultatet af at bruge PN til en halogen downlight kunne i værste fald ende i brand.

Stikkontakt, afbryder og el-materiell /Greenline.dk

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K. Denne LED-indbygningsspot er godkendt til direkte installation i isolering og andre brændbare materialer, hvilket sikrer en sikker og pålidelig brug. Med fjedre på siden er den let at montere, og den medfølgende aftagelige driver gør det enkelt at tilslutte selve spotten igen, hvilket er særligt praktisk efter f.eks. malerarbejde.

Nordtronic Low Profile ECO indbygningsspot, mat hvid, 2700K /Greenline.dk

Indbyggede downlights fra Antidark er en populær variant. Disse moderne downlights med LED er både billige i indkøb, enkle og montere og har IP-grad 44, hvilket betyder, at du også kan bruge dem udendørs og på badeværelset. Downlight kommer i både moderne sort og klassisk hvid.

Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk
Indbyggede downlights fra Antidark /Lampemesteren.dk

Tjek prisen på downlight-kabel på 

på ledninger
PN til downlight?

Kan man bruge PN-ledninger til Downlight?

Selvom man kan sige ja, er det bedre at sige nej.

Varme: Man kan sige ja, fordi moderne LED-downlight ikke genererer meget varme, i modsætning til Halogen-spotlights, der gjorde PN-ledningen «skør», så isoleringen faldt af. LED-downlight udvikler dog også varme, faktisk kan der genereres en ganske høj varme punkt for punkt på en LED-downlight. PN-ledningen er ikke egnet til høje eller mellemhøje temperaturer, så det er bedst at altid bruge et downlight-kabel i loftet.

Aflastning: Som det fremgår af forskrifterne, skal producentens installationsinstruktioner følges. Det resterende er, at spændingsrelæer skal bruges ved montering. En stempelaflastningsklemmer omkring isolering af downlight og derfor skal der anvendes et passende downlight-kabel til dette formål.

Qlight deres iso downlight leveres med en smart rør fitting

Hvad siger forordningen om ledninger i downlight?

NEK specificerer ikke direkte den trådtype, der skal bruges. Det vigtige her er, at:

  • Den valgte ledning udsættes ikke for højere temperaturer, end den er godkendt til.
  • Følg producentens installationsinstruktioner. FEL-98 § 37 .

Alt elektrisk udstyr og materialer, der er inkluderet i eller skal tilsluttes et anlæg, skal have sådanne egenskaber, der er tilpasset anlæggets formål og funktion og tilpasses den ydre påvirkning, der kan forventes fra omgivelserne.

FEL-98 § 37
LED Downlight for vanlig og indbygning direkte i isoleringen /Wattoo.dk

Hvad siger fabrikanterne?

I databladet og monteringsvejledningen skal fabrikanterne angive, om produktet har brug for et specielt kabel til montering. Jeg har ikke fundet nogen artikler eller datablad fra nogen af ​​de mere kendte producenter, der fortæller dig, hvilken slags kabel regelmæssige LED-downlights har brug for.

Fx90 er et populært downlight-kabel, men ifølge producenten skal det altid ligge i rør ved 230V-systemer.

SG svarer

I et svar fra SG til en bruger har SG dog erklæret, at de anbefaler brugen af ​​90-graders kabel, fordi:

  • Vi anbefaler også at bruge 90 graders kabel, fordi en sådan installation vil vare i 20-30 år, og 70 graders kabel (PN) bliver derefter sprød.
  • Det er heller ikke muligt at opretholde en god tilstrækkelig belastningsaflastning ved brug af et enkelt lederkabel, da koblingsboksen kun er godkendt til kabel med kappe.
  • Anlæggets levetid ved brug af PN er vanskelig at besvare, men der er ingen tvivl om, at PN bliver skør over tid også med temp. under 70 grader. Hvis temperaturen stiger med 10% over 70 grader, halveres kablets levetid.


Kablet skal være godkendt til belastningsaflastning. PLS 90

Med udskiftelige pærer

Når du bruger downlight med udskiftelige pærer, selv når du bruger LED-pærer, skal du altid installere et kabel, der kan modstå temperaturen, hvis de udskiftes med halogen.

Det skal dokumenteres

Installatøren af ​​downlight skal gøre det godt for den valgte løsning. Selvom det ikke anbefales, kan PN monteres på led-downlight, hvis led-downlight ikke har udskiftelige pærer – men så skal det dokumenteres, at ledningerne ikke udsættes for temperaturer over 70 grader.

I alle tilfælde anbefales et passende downlight-kabel – det koster heller ikke meget ekstra.

Se udvalget af Indbygningsspots / LavprisEL.dk

Læs mere om eftermontering af downlight , isoleringssikker downlight , led downlight til hus eller overflade downlight .