Hopp til innholdet

CC-varmekabelberegning og styrke i forskellige rum

varmekabel

For en fejlfri varmekabellægning er det vigtigt at have nogle enkle formler og generel viden om varmekabel i hånden. Sådan sikres en varmekabelinstallation, der er beregnet til formålet og rumtypen.

Hvis du vil beregne CC-afstanden på varmekablet eller spekulerer på, hvordan man beregner arealet til varmekabler, kan du undre dig over, hvor stærkt varmekablet skal være i et rum.
Nedenfor vil vi se på formlerne og en enkel guide til placering af varmekablet.

Læs mere om Vejledning til varmekabel , hvordan du vælger det rigtige varmekabel til forskellige rum.Find området i rummet

For at vælge det rigtige varmekabel skal du kende rumområdet.
For at finde ud af, om området i et kvadratisk rum er temmelig ligetil, skal du kigge længere nede efter værelser med flere hak eller kroge.

For et kvadratisk rum skal du måle rumets bredde, for eksempel 2,52 meter, og multiplicere dette med bredden 2,35 meter og få 5,92 m2.

område til et kvadratisk rum til varmekabel

Beregn det korrekte område i et rum med mange kanter

I dag lagde jeg varmekabler i et vaskerum, der havde mange kanter, kroge og hak. Så det var ikke et helt kvadratisk rum, så det var ikke så let at beregne den rigtige kvadratmeter til varmekablerne.

For at finde det korrekte område i et rum, der ikke er helt firkantet, vælger jeg ofte at opdele rummet i håndterbare firkanter.
Derefter beregner jeg kvadratmeteren for hver «kasse» og sætter dem sammen bagefter.

Ligesom det så vaskerummet ud, mange kroge og kroge. Så jeg var nødt til at finde ud af området i hver kasse og sammensætte dem.
Mål området for hver «krog», og tilføj dem til det samlede område.

Fjern områder, hvor du ikke skal have et varmekabel.

Nu har du fundet det samlede område, men du er nødt til at finde «effektivt område» eller nettoareal for at beregne CC-afstanden.

Vi må derfor fjerne områder, der ikke skal have et varmekabel.
Dette kan være under et støbt badekar, omkring drænet eller under et toilet, der skal tændes.

Normalt tager du normalt fra 0,5 m2 i et normalt badeværelse med afløb, men du kan beregne dette mere nøjagtigt, hvis du finder det nødvendigt.

Afstand varmekabel omkring drænet?
De fleste mennesker anbefaler 10-15 cm afstand fra afløbet omkring drænet. Dette er for at forhindre dehydrering og ømme lugt, når vandlåsen tørrer ud.Beregn CC-afstanden på varmekablet

CC-afstand er afstanden, som varmekablet har til sig selv , til genstande, og væggen er afstanden CC / 2.

Ved at få CC-afstanden korrekt får du ikke for lidt eller for meget varmekabel mod slutningen, og du får en ensartet varme i hele rummet.

formel til beregning af varmekabelafstand cc

For at finde CC-afstanden skal du først finde rumområdet og kvadratmeteren, efter at du har fjernet steder, hvor du ikke ønsker varmekablet, fx omkring drænet osv.

Derefter deler du rummet kvadratmeter i varmekablets løbende meter.

Eks: 7,6 m2 / 80 meter langt varmekabel = 0,095
Tid med 100 for at få svaret i CM. 0,095 * 100 = 9,5 CM

Værelsestype og m2 styrke på varmekabel

Forskellige værelser i huset har forskellige behov – og derfor er der forskellige krav til varmekabler. Læs mere om, hvordan du finder det rigtige varmekabel .

Normal effektstyrke for varmekabel i støbt gulv .
Givet i watt pr. Kvadratmeter.

værelsestypeMaksimal effekt / m2Normal effekt / m2
stue100 watt50 – 80 W
køkken100 watt50 – 80 W
soveværelse100 watt50 – 80 W
børn100 watt50 – 80 W
kjellerstue100 watt50 – 80 W
Badeværelse Gulv150 watt120 – 150 W
WC150 watt120 – 150 W
Vaskeri150 watt120 – 150 W
Hal150 watt50 – 80 W
indtastet150 watt120 – 150 W

Varmeeffektbord til varmekabler i forskellige rum

Vigtigt : Denne tabel er beregnet som en guide til, hvor kraftfuldt varmekabel du kan installere i forskellige rum, men du skal altid tage hensyn til det underlag, du lægger i forskellige rum, og følge gulvproducentens krav.
Normalt gælder disse begrænsninger for, hvor kraftigt et varmekabel kan være:

GulvtypeMaks. Effekt pr. M2
Parket / laminatgulve60 watt
Vinyl / linoleum100 watt
Fliser, sten, skifer160 watt

Maksimal effekt på varmekabel i forskellige etager


Til dette vaskerum, som senere vil være belagt, vælger jeg et svagere varmekabel og temmelig tættere distribution for jævn varme gennem hele gulvet.

Stærkt eller lidt svagere varmekabel?

Varmekabler har forskellige effekter pr. Meter. Turkis fra Øglend er for eksempel 16 watt pr. Meter, mens de gule er 10 watt pr. Meter, der er også grønne og røde, der er endnu svagere. Hvilken skal du vælge?

Generelt afhænger dette af rumtypen. For et badeværelse, hvor du ønsker højere effekt pr. Kvadratmeter, er det en fordel at installere det turkise varmekabel.

Men for eksempel er stuen for kraftig. Hvis du havde brugt det turkise varmekabel i stuen, ville du have haft en meget stor afstand mellem varmekablerne for at holde dig under 70 – 90 watt pr. M2, ville varmen have været jævnt fordelt.

Derfor er der en balance mellem rumtype, god varmefordeling (længere kabel) og arbejdsbelastning involveret.Har du brug for at jordforbindes mesh-varmekablet?

Kravene i NEK angiver, at alle varmekabler skal have en jordet skærm eller være placeret på et jordet net.
Hvis du installerer et jordkabel med et jordskærm, behøver du ikke at jordede nettet samtidigt med en separat ledning.
Denne jordforholdsregel gælder ikke for varmefolie fremstillet i KLII.

Alle varmekabler, uanset lysnettet, lægningsmetode eller om de er fremstillet som varmekabler eller varmefolie, skal tilsluttes en jordfejlbeskyttelse på 30 mA.

Se udvalget af ​​varmekabler på wattoo.dk eller læs vores guide til, hvordan du finder det rigtige varmekabel til forskellige underlag og rum .

Målinger og dokumentation

Korrekt måling og dokumentation er vigtig. Desværre huskede jeg ikke at have taget billeder af målingerne, jeg lavede til bloggen, men de, jeg tog, var:

  • Ohm test af varmekablet.
  • Isoleringstest af varmekabelindgangene til jordlederen i kablet.

Jeg bruger en såkaldt eurotester på arbejdet, dette er et digitalt og et meget nøjagtigt måleinstrument til at måle alle slags ting.

Der skal også tages billeder af installationen, her er det især vigtigt at finde ud af, hvor forsyningen, sensorrøret og enden af ​​varmekablet er placeret i rummet.
Så hvis der sker noget senere, er det lettere at finde disse til fejlfinding / korrektion. Generelle billeder skal også tages.

Al vores dokumentation udføres, og når jobbet er udført, overføres det automatisk til husets boligbibliotek online.

MTC3 Fra Microtemp er en god, overkommelig og pålidelig multifunktionsvarmekabeltermostat / wattoo.dk

Hvad koster det at lægge et varmekabel?

Når jeg får dette spørgsmål i mit job, kan det være fristende at sige det som «Hvor langt er et reb?»

Det gør jeg ikke, men elektrikere og andre håndværkere er omhyggelige med at trompetere, hvad omkostningerne vil være, uden at se først på det.
Det bærer automatisk nogle forpligtelser med sig, når du påtager sig en omkostning for et job til en kunde.

Dette job med at lægge varmekabler i et vaskerum på 7,6 kvadratmeter alene gjorde jeg på lidt over 2 timer i alt, vores elfirma tager omkring 750 kroner i timen.

På Wattoo.dk kan du se, hvad de forskellige varmekabler koster. Her er de anvendte produkter:

  • ØS 10W . Jeg brugte 800W versionen.
  • ØS 16W til bad.
  • Ekstra lavt build sensorrør .
  • Termonetter fra ØS , lavbygge
  • 2,5 mm x 100 mm strimler

Ved denne installation kom jeg til et rum, der var helt forstærket, samt rør og en ny vægkasse til selve varmekablet var allerede forberedt.
Hvad jeg havde brug for, var at bore et Ø10 mm2 sensorrør, måle, installere, kontrollere mål og dokumentere med målinger og billeder.

For at få en lavere pris kan du derfor gøre det lidt klart på forhånd efter at have rådført dig med elektrikeren og antaget, at du har en vis betydning fra før.

Ellers er det bare at rydde og gøre det nemt at komme til, jeg har ledt efter steder, hvor betonen kommer næste dag, og vi ender med at skulle bruge halvdelen af ​​dagen på at udføre møbler, skrald og hurtig, der er tilbage.

Læs hvordan du vælger det rigtige varmekabel til forskellige rum og gulve .