Hopp til innholdet

Varmekabler fungerer ikke? Her er de almindelige fejl.

vanlige feil på varmekabel

Et godt varmt gulv i stuen, badeværelset og soveværelset er dejligt, men undertiden ser det ud til, at varmekablerne pludselig holder op med at arbejde. Oftest finder du et problem med varmekablerne, når du begynder at bruge dem igen om efteråret efter en varm sommer.

Læs også vejledning til varmekabel: Sådan vælges det rigtige varmekabel .

Varmekabelanlægget i hjemmet består hovedsageligt af to, – til tre ting.

  • termostat
  • varmekabler
  • Mulig gulvføler
For at løsne disse termostater skal du fjerne det lille hjul og skrue af en skrue.

Almindelige fejl med varmekabler

Her er de mest almindelige fejl med varmekabler efter at have arbejdet med installation, fejlfinding og reparation af varmekabler som elektriker i de senere år.

Kontroller, at ledningerne sidder ordentligt i termostaten.

Løse ledninger

Kobber er et blødt metal, og hvis det ikke skrues fast nok, kan det oprindeligt løsnes fra termostaten. De behøver ikke at være så løse, at de nødvendigvis falder helt ud. En dårlig forbindelse på en af ​​ledningerne ind og ud af termostaten er nok til, at varmekablerne ikke fungerer.

Kontroller termostaten for løse ledninger.

  • Tag strømmen og mål, at du har taget den rigtige sikring, eller tag om muligt hovedsikringen, hvis det er muligt.
  • Åbn termostaten.
  • Træk den forsigtigt ud og klik lidt i ledningerne, der går ind i termostaten. Kontroller, at de er godt fastgjort. Tag en ledning ad gangen, så du ikke glemmer, hvor hver ledning skal skrues fast.

Varmekabeltermostater sidder fast på forskellige måder. Nogle har en lille skrue, der normalt er skjult under «temperaturhjulet» foran, mens andre er fastgjort med klemmer på siderne. I så fald skal du bruge en flad tynd skruetrækker og skubbe den ind mellem rammen og termostatlåget, vend det ud.

Termostat MTC2 1991MH gulv / luft / Wattoo.dk

Defekt termostat

Efter løs ledning er defekt termostat højt på listen over almindelige fejl i varmekabler. Termostater har en masse elektronik i dem, og der er flere ting, der kan gå galt, f.eks. Hvis du har haft en spænding i hjemmet efter et lynnedslag osv.

  • Sørg for, at det «klikker», når du sætter det op og ned, det kan tage et par sekunder fra indstilling, indtil det klikker.
  • Ikke alle har lysdioder, men hvis din har en check, lyser den rødt, når termostaten er indstillet, og farven grøn, når temperaturen er nede (mest almindelige farver).
  • Tag det ned, og kontroller, om du kan lugte «brændt» elektronik. Der er en temmelig ejendommelig lugt, der let kan genkendes. Se også, om du kan se sod osv. I elektronikken.
  • Læs mere om fejlfinding af varmekabeltermostaten .

Defekt varmekabelsløjfe

En sjælden fejl, men den kan forekomme. Normalt sker der sådanne fejl, hvis der gøres noget med gulvet, men de kan også opstå, hvis varmekablerne ikke blev installeret korrekt, f.eks. Med luftlommer rundt om støbningen, som over tid vil brænde varmekablerne af.

Hvis varmekablerne er lagt korrekt af et elektrisk selskab, har producenterne af varmekabler gode garantiordninger og dækker normalt ny installation.

Termisk kabelbrud set med termografi

Her skal varmekablerne isoleres og modstanden måles, jorden estimeres til at være for høj eller for høj eller lav i varmekablet.

Hvis der er en fejl i varmekabelsløjfen, kan du bruge en transformer, der udsender høj jævnspænding. Dette vil «gnistre», hvor fejlen er placeret, og du kan derefter se med et termografikamera præcist, hvor i gulvet fejlen ligger. Ofte kan du derefter fjerne eventuelle fliser eller parket i området, grave op og reparere fejlen uden at skulle dække hele gulvet.

Defekt gulvføler

Det er ikke almindeligt, at gulvføleren har fejl, disse består af 2 ledninger med en modstand på den ende, der er temperaturfølsom. De mest almindelige fejl her er, at gulvføleren er for kort, eller at den er løsnet.

Læs mere om Fejlfinding af varmekabeltermostaten eller læse vejledningen til, hvordan du vælger det rigtige varmekabel .


Oftest hjælper det med at udskifte termostaten med en ny . En overkommelig og pålidelig model, som jeg ofte bruger i mit job som elektriker, er Microtemp MTC3 digitale termostat.
Dette kan styres via den medfølgende gulvføler, den indbyggede rumføler eller manuel styring via procentvis styrke.

MTC3 Digital termostat / Wattoo.dk