Hopp til innholdet

Lys til planter og grøntsager – Sådan fungerer vækstlys

lys til å hjelpe planter vokse

lys øger væksten i planter og grøntsager, der dyrkes indendørs, dette er især nyttigt om vinteren i Norge – eller til at dyrke spirer, du kan plante om foråret.

Hvordan fungerer vækstlys?

Et dyrelys fungerer ved at optimere især to lyse farver – blå og rød. Dette er farverne, som planterne bruger til at vokse og udvikle sig.

Stænktæt vækst LED strip  /MRperfect.dk

Det har vist sig, at det blå lysspektrum påvirker den samlede vækst af blade og tykkelsen af ​​stilken og stilken, blå lys er den vigtigste faktor for at hjælpe en plante med at vokse. Uden blåt lys ville planterne aldrig spire.

Rødt lys har den største indflydelse senere i plantens liv, fordi rødt lys påvirker udviklingen af ​​frugter og blomster. Og I har begge brug for et godt vækstlys.

Spektrum til et plantelys

BioLedex er fremstillet og designet i Tyskland, og dette firma har specialiseret sig i plantelamper og vokselys til både privat og professionel brug. Deres vækstløg findes i mange størrelser og grader af styrke, alt afhængigt af hvor mange planter og hvor stærk let / hurtig plantevækst du ønsker.

Lille plantekrukke med indbygget vækstlys / Lampegiganten.dk
Vækst- og plantelamper til privat og professionelt brug / Lampegiganten.dk
Vækstlampe LED 50W /Mrperfect.dk

Grafen ovenfor viser lysspektret for et typisk plantevækstlys. Her optimerer du lyset omkring de to vigtigste spektre (rød og blå), men gul og grøn er mindre nyttige for planterne.

Ved at bruge et vækstlys holder du lettere få urter, salater og planter til at vokse på køkkenbordet. I dag er der en række modeller, hvoraf nogle er små, så de kan placeres under skabene og lyse ned på køkkenbordet, se udvalget på LedLyskilder.no

bordlampe med vækstlys, perfekt til urter / Homeroom.dk

Kan almindeligt LED-lys bruges som vækstlys?

Ja, det kan du faktisk bruge ethvert lys som en slags vækstlys, men om det er optimalt er et andet spørgsmål.

Ledbelysning til huse og hjem er ikke optimeret til planter, men for mennesker. Derfor findes et bredere sortiment. Varmhvide dem, som folk synes er mest behagelige med, er for eksempel svage på blålys, men stærkere på grøn og rød.

Spektrum af almindeligt LED-lys

«Ren hvid» / «Klar hvid», 3000 k eller derover, vil dog have mere af et blåt lys, hvilket kan forårsage søvnproblemer, hvis du skulle have haft det i hele hjemmet.

200 Watt vækstlampe  /MRperfect.dk

Kan lysstofrør bruges som plantelys?

I valget mellem almindelig LED-belysning og lysstofrør ville lysstofrør / lysstofrør være det bedste valg. Når man bruger lysstofrør som vækstlys, skal der dog vælges almindelige lysstofrør; moderne LED lysstofrør kan også fungere, men så skal man vælge et rør med høj farve.

Jeg har endda lagt mærke til dette i mit eget hjem, og set, hvordan planterne strækker sig mod lyset fra lysstofrørene.
Almindelige lysstofrør er derfor et godt og billigt valg, hvis du vil dyrke planter indendørs, fordi de har høj lysintensitet og er overkommelige til at købe.

For bedre effekt og et mere blåt lys, som planterne trives med, kan du skifte lysstofrør fra 2700K (Warm White) til en mere blå 3000K eller højere.

Der er også egne vækstlamper – lysstofrør, der er optimeret til dyrkning, disse kan du montere i almindelige inventar, du skal blot udskifte lysrøret!

18W – T8 LED vækstrør  /LEDproff.dk

lysstyrke

Som med alle plantelys og vækstlamper er det vigtigt at holde lyskilden relativt tæt på planterne uden at forårsage brand eller svimmelhed.
Lysstyrken falder hurtigt, når du kommer længere væk, og lysstyrken vil være lige så vigtig som farvespektret.

Vækstlampe – 460W LED  /LEDproff.dk
LEDlife Easy-Grow vækstarmatur /Mrperfect.dk