Hopp til innholdet

Ikoniske italienske designlamper gennem tidene. Del 1: 1929-1969

Italienske vintage designlamper fra 1929 til 1969. Her kan du se nogle af de mest ikoniske og anerkendte designlamper fra italienske designere i en periode på 40 år.

Berømte italienske designere som Gino Sarfatti, Gio Ponti, Vico Magistretti var pionerer både før og efter 2. verdenskrig i italiensk design og skabte ikke kun lamper, men lavede også møbler, designet bygninger og grundlagde flere store italienske lampemærker, der fortsætter i dag.

Vico Magistretti – italiensk designer bag en række velkendte lampedesign

1929 – Luminator af Luciano Baldessari

Oprindeligt designet som en tekstilmand til en udstilling i Barcelona i 1929. Luminator blev senere omdannet til en lampe for en privat køber, videreudviklet og solgt på markedet i 1933. Lampen var hypermodern for sin tid med rustfrit stål kombineret med art-deco kontrastfarver.

Luminator / Luceplan

1932 – Bilia fra Fontana Arte

Italienske Gio Ponti var en eklektisk italiensk designer, der var begavet i alt fra arkitektur til grafik, industrielt design og kunst. Ponti var redaktør for Domus magasin og i 1932 grundlagde han Fontana Arte. Hans ikoniske designlamper Bilia er stadig meget populær i dag.

Bilia / Fontana Arte

1940 – Model 2003 til Arteluce

«Model 2003» var en af ​​de første lysekroner designet af Gino Sarfatti til Arteluce og blev udgangspunktet for det, der blev en helt ny genre af lysekroner, nemlig «sputnik». Model 2003 er ikke længere i produktion, men hvis du er heldig kan du finde en sådan lampe på auktioner, hvor disse normalt sælges for flere hundrede tusinde kroner.

Auktionsmodel til 211.000 kroner

1951 – 548 for Arteluce (Now Astep)

Gino Sarfatti var en indflydelsesrig italiensk designer, der skabte over 400 lamper i løbet af 30 år. Hans karriere begyndte, da han startede Arteluce designhus i 1939.

Hans 548 bordlampe er stadig en meget populær lampe, der bruger indirekte belysning til at give et behageligt lys indpakket i fantastisk design. 548 arven er nu taget hånd om af firmaet Astep og Alesandro Sarfatti, barnebarn af Gino Sarfatti.

548 Bordlampe / Lampemesteren.dk
548 Bordlampe / Lampemesteren.dk

1954 – Glasbordslampe af Max Ingrand

For den italienske Fontana Arte skabte den franske glasmester og dekoratør Max Ingrand denne tidløse og smukke bordlampe næsten udelukkende ved hjælp af hvidt glas.

Fontana Glasslampe / Lampegiganten.dk

1955 – Stilnovo lysekrone

Efter 2. verdenskrig kom en bølge af italienske designere til at eksperimentere med nye og nu ikoniske design. Corrado Aroldi, Gaetano Sciolari, Alberto Fraser, Joe Colombo, Ettore Sottsass og Gaetano Scolari, blandt andre.

Gaetano Scolaris lysekrone er blevet et vartegn i Stilnovos designhistorie med sin molekylære og geometriske form, der omfattede nye materialekombinationer som opalglas og messing.

Stilnovo lysekrone

1958 – 2097 Lysekrone til Flos

En anden ikonisk design lysekrone fra italienske Gino Sarfatti. Sarfatti oprettede 2097 i 1958 og er lige så dramatisk og moderne i dag som for over 50 år siden. Dette spændende design relanceres i flere nye farver, herunder sort, krom og blank messing.

2097 Lysekrone Flos / Lampemesteren.dk

1960 – 237 – Astep

Model 237 er med sin mundblæst opale glaskugle en ikonisk væglampe og bestseller til Astep. Designet i 1960 af Gino Sarfatti, model 237 er en blanding af midtmoderne og futurisme.

På grund af sin popularitet har Astep videreudviklet designserien til at omfatte flere varianter af væglampe, men også lysekroner.

Model 237 – Astep / Lampemesteren

1960 – Gatto for Flos

Designet i kokonformen som brødrene Castiglioni var kendt for. Gatto eller » lille kat » består af en stålkonstruktion med en hvidpulverbelægning. Resultatet er en blød og diffust oplyst lampe, der kan ligne en varmluftsballon eller måske et cirkustelt. Uanset hvad, Gatto er en ikonisk bordlampe, der egner sig godt til dekorelys.

Gatto – Flos / Lampemesteren

1962 – Taccia af Flos

Taccia er en ikonisk lampe i italiensk design og blev dannet med ideen om at skabe en lampe, hvor enkelhed og indirekte lys var i fokus, men endte med en temmelig kronglet start, der var alt andet end enkel.

Oprindeligt blev Taccia designet af Achille og Pier Giacomo Castiglioni i 1958. Den originale idé om at bruge plast på displayet skabte problemer med varmeudviklingen fra pæren i lampen. I 1962 overtog Flos derfor designet og bruger glas og aluminium, der kan modstå varmen.

I 2010, med introduktionen af ​​moderne LED-løsninger, begyndte Flos imidlertid igen at eksperimentere med plastskærme, der var i overensstemmelse med den originale designidee, og den nye PMMA-lampe var klar i 2016 – og var nu i tråd med, hvad brødrene Castiglioni forestillede sig i 1958

Taccia – Flos / Lampemesteren
Taccia – Flos / Lampemesteren

1963 – E63 fra Bieffeplast og Fontana Arte

Designet af Umberto Riva i 1963. Umberta Riva, efter at have studeret i Venedig under Carlo Scarpa ( en italiensk arkitekt og professor i arkitektur ved Kunstakademiet i Venedig ), blev en indflydelsesrig designer i Italien, der var kendt for sit store detaljerede fokus. E63 var resultatet af en designkonkurrence indstillet i 1969 af Fontana Arte og Bieffeplast, men videreudvikles af Tacchini i dag.

E63 / Tacchini

1964 – Nesso fra Artemide

Nesso var et produkt fra sin tid, hvor 60’ernes futurisme og nye hypermoderne materialer blev brugt til at skabe fantastiske designlamper. Oprindeligt konstrueret i fiberglas, men blev senere skiftet til såkaldt «uknuseligt» hammerglas. Nesso har en dejlig og blød buet form, der lyser op, når pæren tændes.

Nesso – Artemide / Lampemesteren
Nesso – Artemide / Lampemesteren

1965 – Eclisse for Artemide

Eclisse er designet af Vico Magistretti og har en drejelig indre skærm, der efterligner, hvordan månen bevæger sig over nattehimlen. Reflektoren kan drejes helt åben for at give et stærkt, direkte lys. Eller det kan drejes igen for at få et smukt lysende lys.

Formørkelse – Artemis / Lampemesteren
Formørkelse – Artemis / Lampemesteren
Formørkelse – Artemis / Lampemesteren

1967 – Coupe fra Oluce

Coupé er en permanent del af udstillingen på MoMA i New York og «Neue Sammlung» -museet i München. Med inspiration fra modernismen er Coupé en tidløs designlampe, der viser, hvordan form og funktion kan spille i lag.
Designet af Joe Colombo vandt Coupé i 1968 International Design Award fra American Institute of Interior Design.

Coupé fra Oluce / Lampemesteren
Coupé fra Oluce / Lampemesteren
Guldfarvet jubilæumsmodel fra Oluce / Lampemesteren

Historien om italiensk design er spændende og har mange kapitler. Flere artikler om, hvordan italiensk lampe- og lysdesign udviklede sig fra midten af ​​60’erne, gennem 70’erne / 80’erne, og indtil i dag kommer snart.