Hopp til innholdet

Fordeler med Indirekte Belysning – Skjult lys i tak og lister

Enkelt forklaret er indirekte belysning en metode til at installere og bruge lys til at fremhæve elementer, lofter, vægge eller udendørsarealer, uden at selve lyskilden er synlig.

Sådan bruger du indirekte belysning i hjemmet

Flere og flere har fået øjnene op for, hvordan indirekte belysning kan bruges i almindelige hjem og rum.

Det bruges mest som et rent dekorativt element, men indirekte belysning kan også bruges som et reelt alternativ til downlights og lamper i visse rum.

En cool måde at skabe et indirekte lys på er ved hjælp af en profil. Disse er monteret på kanten af ​​en gipsplade og gnistret og malet over, så du får et skjult, indirekte lys.

Denne belysningsmetode er perfekt til mange områder i hjemmet, både til belysning af vægge og lofter og til trapper, nicher og hylder. For dig, der ønsker en stram, diskret og moderne belysning af trappen, er dette en fantastisk måde at skabe et dekorativt og praktisk lys på.

Husk, at du har brug for plads til montering af en LED-driver senere, som efterlades frit i luften til køling, f.eks. Træk et tomt rør til placering gemt inde i en garderobe, over skabet i køkkenet eller i det næste rum.

Indirekte belysning i stuen giver et atmosfærisk lys og en kølig atmosfære i rummet. Denne belysningsmetode giver god generel belysning ved fuld styrke, eller en behagelig baggrundsbelysning i stuen, når den er dæmpet.

En fed måde at skabe et indirekte lys på er ved at bruge en tændrørsprofil eller en kantprofil. Disse kan foldes til riller i en gipsplade eller monteres på kanten af ​​en gipsplade og sparkles og males over, så du får et skjult, indirekte lys.

LED lys mod loft og væg

Fra EVN kommer denne kantprofil til led strips. Denne kommer i to varianter, en til lys mod væg og en til lys mod loft. Ved montering efterlades et mellemrum mellem gipsloftet og væggen, profilen skubbes derefter langs kanten af ​​gipspladen, herefter monteres led-strimlen og spartles/males over kanten. Resultatet er et stilfuldt indirekte lys mod loftet eller væggen!

Husk at lægge et rør i en af ​​enderne til forbindelseskablet til led-profilen. Dette rør skal lægges til LED driveren, dette kan placeres i naborummet, bag et møbel eller lignende.

EVN profil til lys mod loft / Lampegiganten.dk
EVN profil til lys mod væg / Lampegiganten.dk
VTac COB LED Strip 10watt pr meter /MrPerfect.dk
R10-R profil til led strips langs en trapp / Lampegiganten.dk

Med ADP- profilen kan du montere indirekte belysning langs gulve, lofter eller i nicher i vægge og lofter. Dette gnistres ind langs kanten af ​​en gipsplade, og fugestrimlen kan senere indsættes i bunden af ​​profilen for at give et smukt indirekte lys.

ADP-profil til indirekte belysning / Lampegiganten.dk

Flex er en fleksibel profil til indirekte belysning og kan monteres langs runde kanter i loftet og væggen og giver en stilfuld lyseffekt.

Flex alu-profil til ledstrips / Lampegiganten.dk

Loftslister + LED Strips

I disse lister kan du placere led strips, der kan lyse op – eller ned ad væggen.

14,4W pr m2 LED strips fra  MrPerfect.dk

Hvilken styrke skal jeg vælge?

LED strips findes i flere styrker. Dette er angivet i watt per meter på LED-strimlen.

Går du med tanker om at placere LED-strips rundt om for eksempel hele stuen, skal du være opmærksom på, at der kan være tale om en del watt over tid. Og jo flere watt der bruges, jo flere LED-drivere skal du bruge for at modstå belastningen.

Personligt vil jeg anbefale cirka 9 watt per meter, hvis du skal bruge LED-belysning som et dekorativt element. Hvis du planlægger at bruge indirekte lys som hovedbelysning, bør du dog opgradere til 14-15 watt per meter.

Beregn hvor mange drivere du har brug for

Det er ret simpelt at beregne, hvor mange drivere du har brug for. Alt du behøver at vide er:

  • Den længde du skal bruge for at belyse
  • Watt på led strip
  • Styrken af ​​led-driveren

For eksempel ved 14 meter ved 9,6 watt er det samlede forbrug 135 watt.
Bruger du f.eks 100w led driveren , skal  du bruge to styk, eventuelt en af ​​disse på 100 watt og en lidt mindre og billigere på 50 watt.

MrPerfect.dk  har et stort udvalg af LED strips og drivere til indirekte belysning. Husk at finde dæmpbare muligheder, hvis der er noget du ønsker.


C374 – tilpasset til indirekte belysning / Stukmand.dk

Loftslister fra Orac Decor

Jeg har tidligere monteret en del loftslister fra Orac Decor til kunder og det er et produkt jeg kan anbefale videre.

Lofter og væglister  til indirekte belysning er fremstillet i en slags lavvægts, tætpakket skum (uden bobler), der kan skæres til med en hacksav, håndsav eller geringssav.

Da strimlerne har så lav en vægt, kan de i de fleste tilfælde kun limes direkte på væggen og ind i hinanden.

Led strips er monteret i små fordybninger, der er bygget på listerne. Brug gerne Alu profiler med diffuser for at få en flot lysspredning.
Loftslisterne er færdiggrundet i hvid, man skal spartle kanterne mellem forskellige lister og så kan man overmale dem som man ønsker.

Lav konstruktion Prisbillig aluminiumsprofil med Diffuser /MrPerfect.dk

Indirekte belysning i stuen

Stuen er fantastisk til at bruge LED-lys i loftet og i væggene. I især moderne og nye lejligheder bygger du gerne nicher og udsparinger i loftet, hvor du kan placere LED-strips og få en ren og langsgående belysning på væggen.

Alternativt kan du indsænke en  aluminiumsprofil  til LED-strips i væg og loft /MrPerfect.dk
LED-lys placeret i taget niche og væg niche
led lys langs loftet ved hjælp af loftslister /Stukmand.dk
Specialbyggede lister er fremragende til indirekte belysning i lofter og langs vægge. /Stukmand.dk
C371 loftliste  til indirekte belysning /Stukmand.dk

Indirekte belysning i køkkenet

Et sted mange i dag allerede bruger til indirekte belysning er i køkkenet og især under køkkenskabene. LED-strips monteret på undersiden af ​​overskabene giver et jævnt og godt arbejdslys ned mod køkkenbordet.

Et ekstra tip er at bruge LED-lys på undersiden af ​​gulvskabene. På den måde kan du lyse op langs gulvet, og få dit køkken til at skille sig lidt ud.

Se udvalget af led strips i både 12 og 24 volt til fornuftige priser på MrPerfect.dk

LED lys på undersiden af ​​køkkengulvsskabe /MrPerfect.dk

Indirekte belysning i soveværelset

Planlægger du en renovering eller ny belysning i soveværelset, er det værd at overveje indirekte belysning. Her kan du bygge LED-lys ind i loftet ved at lave fordybninger eller nicher i loftet.
Alternativt kan du også bygge en separat tagboks over sengen uden at skulle bygge hele taget om. I denne installation kan du fx placere LED-lys i kanten rundt om kassen.

Indirekte belysning i soveværelset giver en ren og moderne stil, perfekt hvis du gerne vil have et minimalistisk udtryk og samtidig få en god belysning.


C361 Vægliste  til indirekte belysning. Op/ned lys/Stukmand.dk

Indirekte belysning af trappen

  • I trappetrinene er der en række gode løsninger, her kan du lyse op i alle trin – men det kræver noget arbejde.
  • Har du et gelænder, kan du i stedet opnå samme fordel med at belyse trappen ved at montere LED-belysning på undersiden af ​​gelænderet.

Loftslister med indirekte belysning

Min favorit er produkterne fra Orac-Decor. Produkterne er produceret i Europa og kommer færdiggrundede. Selve produkterne er lavet af en slags finkornet styropor, men i modsætning til andre produkter kan disse skæres op som almindelige loftslister med rene snit – uden at de fliser.

Som regel kommer loftslisterne i længder af 2 meter og for at få det rene udtryk kan du derfor spartel- og slibe fugerne, og overmale efterfølgende.

C260 Loftliste  til indirekte belysning, især nedadvendt lys /Stukmand.dk