Hopp til innholdet

600 års interiørdesign – Se århundrederne ændre et værelse

Indvendige stilarter gennem tiderne – Fra renæssance til jugendstil, til det postmoderne og videre til i dag. Se hvordan klassiske interiørstilarter og de mest kendte interiørtrends over tid kan transformere et rum.

Interiørarkitektene hos HomeAdvisor har oprettet et unikt projekt, der viser, hvordan interiørdesign har gennemgået mange tendenser og ændringer i de sidste 600 år. Fra renæssance-træpaneler til funky abstrakte møbler i den postmoderne stil. Se hvordan interiørtrendene har ændret sig i de sidste hundrede år.Renæssancen (1400 – 1600)

Renæssancen var genfødelse af kunst og kultur omkring Europa. Arkitekter fandt en nyfunden glæde og entusiasme for dekorationer og fine detaljer. Med inspiration fra Mellemøsten og Asien blev dekorative og indviklede mønstre skabt med geometriske former og symmetri i fokus.


Barok (1590 – 1725)

Den katolske kirke, den kongelige og adelen var de første til at udvikle denne nye stil. Under barokken var fokus på overdådighed, storhed, luksus og rigdom. Interiøret var kendetegnet ved gyldne farver og detaljer i guld og poleret messing. Andre dyre materialer som tropisk træ og elfenben var også populære, ligesom den polerede marmor var.


Rokokko (1700)

Rococo fulgte barokken, men var på mange måder en efterfølger af samme stil. Det kan beskrives som lettere og mere befriet end den barokke stil, der for mange passer bedst til den indvendige stil i hjemmet end den tidligere storslåede stil. Sociale sammenkomster i hjemmet begyndte at blive populære på dette tidspunkt, og rokoko-stilen gjorde det muligt for husejere at vise deres status og formue uden at være for pompøse.


Neo-Classical (1780 – 1880)

Fri fra den pomp og pragt, der symboliserede den barokke periode, i den nyklassiske stil, blev ord som «smagfuld», «raffineret» og «tidløs» karakteriseret ved principperne bag stilen. Lige linjer og logiske placeringer af genstande var nøgleelementer i den neo-klassiske stil. Farverne var blide, og møbler, lamper og søjler hentede inspiration fra græsk og romersk arkitektur.Håndværk (1860 – 1910)

Kunst- og håndværksperioden begyndte i England som en reaktion på den mekanisering og industrialisering, der foregik i samfundet og i det kreative miljø. Nu blev håndværkene fra professionelle håndværkere rost i hjemmet. Håndværksperioden fokuserede på jordfarver med fokus på træværk, messing og håndlavede detaljer.


Art Nouveau (1890 – 1920)

Art Nouveau betød ny kunst i et nyt århundrede. Nu vil interiørarkitekter kombinere traditionelt håndværk med nye industrielle produktionsteknikker. Møblerne og indretningen var ekstravagant, geometrisk og moderne, ofte med inspiration fra japansk kunst, som europæere først nu havde mulighed for at opleve.


Art Deco (1920 – 1960)

I 1900’erne var stilarter som Bauhaus og modernisme også karakteristiske stilarter, der gav megen inspiration til Art-Deco-stilen. Art Deco var en glamorøs stil med meget fokus på geometri, gamle symboler og natur, på én gang.

Art Deco var en overflødig stil, hvor designere anvendte en lang række materialer som lakeret træ, farvet glas, rustfrit stål, aluminium, ædelstene og læder. Stærke linjer, kontrastfarver og materialer, der skulle skabe et indtryk af kraft og selvtillid.


Modernisme (1880 – 1940)

«Huset er en maskine at bo i,» sagde den schweiziske arkitekt Le Corbusier, pioner inden for modernisme. Modernismestilen var præget af de nyeste materialer og teknologi, huset skulle oprettes til funktionalitet, det skulle være behageligt og overkommeligt. Hvis resultatet så smukt ud, var det mere som en bonus, funktionalitet og effektivitet var i fokus.

Nesso – Artemide / Lampemesteren


Bauhaus (1919 – 1934)

Bauhaus var en skole for kunst og arkitektur, der eksisterede i kun 14 år, før den blev nedlagt af den nazistiske regering i 1933. Bauhaus var en afvisning af modernismen, men med et større præg på det menneskelige element og håndværk.


Blødt og moderne (1930 – i dag)

Blød modernisme med rustikke elementer inspireret af skandinavisk stil. Her fortsætter modernismens tendenser, men med integrationen af ​​naturlige elementer i form af planter og materialer som bambus.


Postmoderne stil (1978 – i dag)

I et postmoderne interiør er hvert objekt et samtaleemne. I 1980’erne løsnet kunstnere som Andy Warhol, Marchel Duchamp og Jeff Koons modernismens kæder og tilføjede en solid dosis humor, sprødhed og selvtillid.


Moderne / minimalisme (1980 – i dag)

Den minimalistiske stil låner modernismens rene linjer og tilføjer mere åbenhed. Stilen kan ses som en reaktion på vores forbrugerkultur og kollektive mani. Her anvender kvalitet over kvantitet, få – men betydningsfulde dekorelementer over mange. Med nakne gulve og vægge, der er tomme, fokuserer du på de anvendte materialer og de få dekorative elementer, du vælger at have.