Hopp til innholdet

Hvor meget strøm er dødbringende for et menneske?

Gennem opveksten har vi lært ikke at lege med elektricitet og ikke at hente stikkontakter. Elektrosikkerhed er vigtig, men hvor meget strøm er der behov for, før det bliver dødbringende?

Her vil vi håndtere skader og farer med lav spænding, for høj spænding er risikoen og farerne meget højere .

To vigtige begreber:
Ampere og Volt

Hvad er ampere og volt?

En meget enkel, men nyttig visualisering er at forestille sig en flod.
I floden Ampere er flodens størrelse / bredde (dvs. strømmængden). Volt er, hvor hurtigt floden flyder (spænding).Hvad er det farligste af volt og ampere?

Du kunne måske tro, at 10.000 volt er farligere end 100 volt, men i den nuværende sammenhæng er det ikke.
Det er nemlig mængden af ​​strøm, der er farlig for os mennesker, dvs. forstærkere. Vi kan dele forstærkere med 1000 og få MilliAmpers, forkortet mA.

Som du kan se på figuren, vil alle aktuelle over 10mA have smertefulde konsekvenser.
Over 10 mA vil du være i stand til at få muskelkramper og sammentrækninger, så du kan «sidde fast» i en ledning uden at være i stand til at frigive den.

Selv ved værdier så lave som 20 mA vil det være vanskeligt at trække vejret.

Derfor er reglerne i dag at installere 30mA jordfejlafbrydere i nye installationer.

modstanden

En anden vigtig faktor er overgangsmodstanden .
Dette betyder ganske enkelt, hvor let det er for en strøm at bevæge sig gennem et menneskes krop.
Jo lavere overgangsmodstand, jo enklere.

Der er ingen enkel facet af, hvor meget modstand en person har. Der er utroligt mange variabler, der kommer i spil.
Disse er: Strømbane, berøringsspænding, strømvarighed, frekvens, hudfugtighedsgrad, berøringsoverflade, kontakttryk og temperatur. 

Hjertestartere bruger f.eks. En ledende gel på de elektriske plader, netop for at få en lavere overgangsmodstand mod kroppen.

Normalt kan du sige, at en person har omkring 2000 ohm i modstand, men det kan også synke, når du får elektricitet, og huden begynder at gå i stykker. Derfor beregnes 1667 ohm i elektriske sikkerhedsformler.

Formlen til beregning af berøringsspænding er:

1667Ω * 0,03A = 50V.
Kravet er 50V.Så hvad er berøringsspænding?

Berøringsspænding er det antal volt, som en person kan blive udsat for, hvis personen er i kontakt med jorden og samtidig rører ved elektrisk udstyr med fejl.

Berøringsspændingen må ikke overstige 50V i konventionelle installationer, eller 25V i medicin eller landbrug.

En måde at undgå berøringsspænding er at jordforbinde elektrisk udstyr med lav jordmodstand (strøm vælger mindst modstandsvej) eller ved dobbeltisolering af udstyret (KL: II).

Der er også andre forholdsregler, såsom nivelleringsforbindelse mellem udstyr til jord, galvanisk adskillelse, korrekt dækning og indkapslingsgrad, separeringstransformator og SELV / PELV. SELV er for eksempel 24V / 12V downlight LED / Halogen

Hvis du har et TN-Nett derhjemme, anvendes berøringsspænding ikke. Her kører den aktuelle hastighed ved den første jordfejl.

Konklusion: Hvor meget elektricitet er farligt for et menneske?

Den nuværende (Ampere) er den vigtigste faktor, fra selv så lavt som 10 mA kan en person begynde at miste kontrollen over musklerne og «sidde fast».

Når musklerne er lammede, vil du faktisk ende med at klemme endnu hårdere og ude af stand til at frigive.

Af denne grund er håndholdte elværktøjer og udstyr lige så farlige, hvis der er en fejl i udstyret – eller hvis du bruger en meget lang forlængerledning, «sikrer» sikringen ikke straks fejlen.

Tag derfor elektrisk sikkerhed alvorligt, brug ikke elværktøj i regnvejr, vær forsigtig med lange seriekoblede forlængerledninger, og sørg for, at udstyret opretholdes korrekt.

Strømmen tager den korteste vej gennem kroppen under en kraftovervågning, blodkar, nerver og knogler kan fungere som ledere for strømmen, og energien, den skaber, kan forårsage indre forbrændinger.

Når hjertet flyder gennem hjertet, kan hjertet begynde at pumpe hurtigere, inden det til sidst stopper, eller ved at hjertet kommer ud af rytmen og ikke pumper blod effektivt (ventrikelflimmer).

Al strøm over 30 mA og 50V er farlig for mennesker, og man skal altid besøge et hospital under magtgennemgang. Det er bedst at få en anden til at køre dig, hvis der er en mulighed.

DC (DC) er lige så farlig som AC (AC). Det er den samlede mængde strøm, der leveres til kroppen, som bestemmer skadeomfanget.

Ventrikelflimmer kan udvikle sig flere timer efter en kraftulykke, så det er vigtigt at komme til akutten og hospitalet for at tage et EKG af hjerteslag og lægge sig til observation.

I tilfælde af ventrikelflimmer vil du være i stand til at dø inden for få minutter, hvis du ikke holdes i live med førstehjælp, eller har en «genstartet» hjerteslag med en hjertestarter.

Tid betyder noget

Længere eksponering for strømafbrydelse øger risikoen for skader og forbrænding. For eksempel, hvis du udsættes for en fejlstrøm på 100 mA i 3 sekunder, vil du have en så høj risiko, som hvis du udsættes for et 900 mA-stød.

Der er indstillet en grænse for jordfejlkontakter til at slukke ved en 30 mA fejlstrøm ved maks. 0,4 sekunder . Gennem utallige slutkontrol er jeg glad for at se, at de fleste producenter har højere krav og udløser ved 20-25mS.

Men det har også forekommet, at jordfejlafbrydere har fabriksfejl og ikke udløser. Sørg derfor for, at elektrikeren udfører en ordentlig slutkontrol med en euro-tester.

Lysbueskader

Bueskader opstår ved kortslutning eller jordforbindelse. En bue forårsager opvarmning af luften og skaber en risiko for store luftvejskader. I tilfælde af lysbue kan tøjet antændes let.

Ved lysbue kan smeltet kobber, jern osv. I luften forårsage store forbrændinger på kroppen.

Læs mere om, hvornår du skal søge læge på webstedet for statens Arbejdsmiljøinstitut Stami .