Hopp til innholdet

Flytte en stikkontakt

Ved renovering af hjemmet kan vægstikkontakter komme i vejen eller behov for at blive flyttet. I dag er jeg hos en kunde, der har installeret en skydedør, og stikket, der var monteret i væggen, skulle flyttes et par meter til siden.

Stikkontakt, der skulle flyttes

Ejeren havde allerede fjernet selve vægboksen, så røret med ledningerne hang løst på den anden side af væggen. Rør og ledninger var nu for korte og skulle forlænges for at nå den nye vægkasse 2 meter længere væk på væggen.

Tynd trækfjeder
Stikkontakt, afbryder og el-materiell /Greenline.dk

Husejeren vidste ikke, hvor rørene kom fra, og selvom vi forsøgte at trække ledningerne for at lytte til hvor væggen / loftet disse kunne forbindes, fandt vi ikke ud af det.

Derfor skubbede jeg min tynde fjeder fra norsk værktøjsinventar, som har reddet mig i mange sådanne situationer (Wattoo.dk ). Dette nåede tagboksen, hvor ledningerne var forbundet, selv med trådene stadig inde i rørene.

Jeg trækker i ledningerne

Ledningerne var forbundet til loftspunktet bag et loftlys, hvilket er normalt for ældre hjem. Moderne praksis og krav betyder, at sådanne stikforbindelser er blevet flyttet ned til enten stikkontakterne eller bag lysafbryderen.

Røret forlænges

Rørene forlænges med et 16 mm korrugeret rør og en forlængelsesfug. Røret er spændt ned og går ned i den nye vægkasse i stikkontakten, der er cirka 2 meter længere væk på væggen fra den gamle.

Omkobling i takpunktet

Stikket er tilsluttet de gamle ledninger i loftet, og jeg erstatter de gamle «viklingskoblinger» med moderne wago, som har kompressionsfjedre.

Her er det vigtigt at huske, at en af ​​ledningerne, der går ind i tagboksen, skal gå direkte ind i lampen, dette er afbryderledningen fra lysafbryderen. Lampens anden ledning skal tilsluttes de samme ledninger som før, normalt er dette hvidt i gamle huse. I nye huse er hvid erstattet med blå (N), læs mere om, hvad ledningsfarverne betyder .

Det faktiske elektriske job med at trække for at forlænge rørene og flytte stikket tog cirka 45 minutter, og med materiale og ledninger kostede prisen godt 1.000 kroner.

Når du har brug for en elektriker til at udføre jobbet, vil det være værd at have det «åbent og klart» og derudover måske informere om dimensionerne på rør og lignende. Send et billede via MMS tilbage til elektrikeren, så elektrikeren er bedst forberedt.