Hopp til innholdet

Installation af ekstra vægstik

I dag er jeg i en nybygget lejlighed, der for nylig blev solgt, denne i dag har to stikkontakter i badeværelset, hvor det er beregnet til at forbinde vaskemaskine og tørretumbler. På den anden side ønsker de nye ejere at have en vaskemaskine og tørretumbler på kabinen, så jeg er nødt til at installere to nye stikkontakter i væggen.

I dag er der en stikkontakt på væggen, og det går til ventilation. Min plan er at trække røret fra en 3G til en 5G og få to kurser. Disse skal gå til vaskemaskine og tørretumbler.

Så er jeg nødt til at finde ud af, hvordan jeg får strøm op til ventilationen. Ventilationen trækker 1600W eller 7 Ampere.


Stikkontakt, afbryder og el-materiell /Greenline.dk

3 kurser i røret?

Det er ikke ulovligt at trække tre baner i det samme rør på denne måde, så længe isoleringen er lige så god på alle ledninger.
For eksempel kunne jeg sandsynligvis have trukket en 5G 2,5 mm2 til vask / tørring + 2x 1,5 til ventilation og brugt den samme jord, men så måtte jeg tage højde for en ret streng reduktionsfaktor, når så mange baner i et lille rør kan stå på på samme tid.
Det ville også være utroligt trangt, så jeg vælger at finde en anden metode.

Jeg starter med at tegne den kurs, der tidligere gik til udløbet for ventilation, dette rør gik heldigvis direkte til skabet, så omkredsen var enkel.

Gennem vandskabet længst til højre har jeg boret huller og sat en PFXP, der kan modstå væg og isolering uden rør.
Dette er tilsluttet en stikkontakt i vandskabet på badeværelseskurset (disse var tidligere forbundet sammen i samme sikring fra før).
PFXP skal være op til det øverste hul og være et udløb for ventilation.

To nye huller bores på hver side af et stativ, der løber lodret i væggen.

Jeg bruger en stiv PR til at skubbe de små plastikdæksler ud i den eksisterende vægkasse.

Fra vægboksen fik jeg et nyt K-rør ned til de nye stik, og trak PFXP op via væggen. Nye flerbokse er monteret.

Så er det virkelig bare «at sy» ledningerne sammen. 5-ledningen fra skabet blev skubbet ind i den 2-hullers WAGO ned til de nye kasser. Her går Blue + Brown til den ene, og White + Black til den anden. Jorden (PE) er sammenføjet i 3-hullers WAGO og føjet til begge.

PFXP fra vandskabet (badeværelsesrate) sluttes til stikket øverst.
se elektrisk materiale: Wattoo.dk