Hopp til innholdet

Fast tilslutning af vandvarmer

fast tilkobling av vvb

I nye lejligheder og fritliggende huse skal alle nye vandvarmere med en effekt på over 1500W eller 1,5KW være tilsluttet permanent, ifølge norske regler.

I den første regulering fra 2010 var kravet, at alle varmt vandvarmere over 2KW skulle tilsluttes permanent i en koblingsboks, men da nogle fabrikanter derefter valgte at sænke effekten med symbolisk 50W, blev kravet yderligere sænket i 2014.

Hot run i schuko-plug til vvb

Hvorfor skal VVB være tilsluttet permanent?

I ældre huse blev der ofte brugt en strømregulator, en såkaldt 1-2-3 switch. Dette var permanent tilsluttet vandvarmeren, og du har sjældent oplevet problemer med dette.

  • Schuko-stik kan mærkes 16A og tåler store belastninger på kort sigt. De kan imidlertid ikke modstå den høje kontinuerlige belastning, som en HVB genererer.

Efterhånden begyndte varmt vandvarmere at komme med stik (schuko). Problemet er, at disse stik ikke tåler den stadige og høje belastning, som en vandvarmer trækker.

I nogle tilfælde (ikke altid) er selve stikket smeltet, eller du kan se begyndende spor af svækkelse og brune buler på stikket.

Så kravet kom først, efter at et antal schuko-stik blev smeltet på grund af for høj kontinuerlig belastning. Kravet blev yderligere sænket til 1500W for at forhindre producenter i at forsøge at omgå reglerne.

Fast tilslutning af VVB

I dag er jeg hos en kunde for permanent at tilslutte en varmt vandvarmer, efter at den lokale elektriske inspektion (DLE) havde foretaget kontrol i hjemmet.

Kravet til fast forbindelse har ikke tilbagevirkende kraft, men det anbefales. Her blev der dog brugt forlængerledninger, og det er dette, kunden blev underrettet om af DLE.

Den varme vandvarmer, der har en fast forbindelse, er en stor varmt vandvarmer, der trækker 3KW. 3 meter væk er der en afsætningsmulighed til VVB, som i dag er for langt væk, fordi VVB for nylig er flyttet.

Stikket skal udskiftes med en fast forbindelse

Jeg satte en PR ud fra stikkontakten, ned ad væggen og over til VVB. Jeg borer et lille hul i bunden af ​​vægboksen for at skubbe ledningen ind uden stikket «buler» bagefter.

PR ind i vægboksen og eksisterende stikkontakt
Ledningen går ned og derefter videre til vvb

Længere på væggen skal vandvarmeren tilsluttes permanent. Jeg bruger en 76 koblingsboks, men jeg fjerner stikkene og bruger i stedet wago-stik.

Da PR-kablet består af ENWIRE, og PMH-kablet fra vvb er den MANGE WIRE, vil det ikke være ideelt at forbinde disse sammen i en klemme. Ved at bruge wago placeres de i forskellige fittings og holdes under konstant pres via fjedrene.

VVB fasttilkoblet

Du kan bruge en AP9-koblingsboks eller lignende, men personligt syntes jeg, det var pænere at bruge en 76 kasse, når den ville være synlig i et vaskerum.

Tråd lagt på væggen til VVB

Arbejdet tog cirka 45 minutter, men hvis du har en eksisterende vægkasse i væggen, har du bare brug for wago-stik og en vægkappe med spændingsaflastning for at montere en varmt vandvarmer.