Hopp til innholdet

Dimmerkobling – Fasesektion & Touchdimmer

Tilslutning af en lysdæmper er ikke en vanskelig sag, så længe du har et godt overblik over, hvilke ledninger der går til lamper og hvilke ledninger, der er fast strøm. Her kan du se forbindelsen mellem en enkeltfaserdimmer og en berøringsdimmer.

Kobling og montering af dæmpere (fasesektion)

Se mere: Wattoo.dk

Dette er en Qlight Zerodim 350 dimmer med en lille drejeknap. Denne har et dejligt moderne look og passer ind i standardvægrammer.

Stikkontakt, afbryder og el-materiell /Greenline.dk

En professionelt forberedt malingsillustration, der viser, hvordan ledningerne, jeg trak fra lampen, skal tilsluttes.

Tænd på L og ud til lampesymbolet
Nærbillede af symboler på lysdæmper

Denne dimmer er en simpel fasesektionsdimmer . På dette skal man bare tilslutte strøm og slukke for lampen. Husk, at nogle LED-lysdæmpere ofte skal tilsluttes med både L1 (brun) og L2 (blå) for at fungere.

Fuldt monteret dæmper i elmotor plus 4-vejs ramme

Monter og tilslut berøringsdimmerenI gangen nedenunder har jeg fået et nyt fritstående skab, desværre i dag er der en regelmæssig twist-dimmer der, og det udvides lidt for meget. Planen er at erstatte denne twistdimmer med en touchdimmer. Forhåbentlig kommer der et mindre slip til skabet.

Skub mellem dæmper og skab
  • Start med at slukke for strømmen og sikringen, styr spændingen.

Sluk skruehætten til dimmerdækslet. Hvis din dæmper sidder lidt fast på grund af overbelægning, skal du vippe den forsigtigt fra væggen langs fastgørelseselementerne.

Her løsnes dæmperen, og da jeg løsnede den, knækkede kobbertrådene samtidig en PR-ledning.
Det var meget uheldigt og noget at overveje, når du installerer en dæmper. Demonter

ikke isoleringen for hårdt, hvis du skærer skæret ned i kobberet, vil kobbersnoren blive beskadiget og svækket. Derefter går det i stykker, når du skubber dæmperen på plads – eller som nu, når du vender den ud af beslagene.

ødelagte ledninger

Da min gamle dimmer var en tofaset LED-dimmer, dvs. både L og N. Og min nye dimmer er en enfaset lysdæmper (kun L). Derefter indsætter jeg blåt i wago-klemmen og bruger kun brunt.  • Husk, hvilken leder der går ud af dæmperen og ind i lampen. Bøj den lidt, eller lav en markør på den. Ellers er det hurtigt at blande ind og ud.
Min nye touchdimmer fra Qlight

Min nye touchdimmer. Kun brun (L) skal indtaste her. Det skal indtaste L-symbolet. Normalt ligner man et symbol fra en lysdæmper lampe, mens her står det «belastning».

Ny touchdimmer monteret. Det byggede lidt mindre, men ikke optimalt.
Jeg kommer snart videre .. En fordel er, at det ikke tændes og slukkes, selvom skabet er helt tilstødende.

Berøringsdæmperen fra Qlight kommer i to varianter, en dobbelt, som jeg havde, og en mono til en enkel switch. Handlingen er enkel. Med et hurtigt tryk tænder / slukker den, og holder knappen nede dæmper lampen op / ned.

Se udvalget af Indbygningsspots / LavprisEL.dk